Генерал Радев за проблемите на военната ни авиацияВече бившият командир на ВВС генерал-майор о.р. Румен Радев спази обещанието си и даде пресконференция веднага след като бе освободен от военна служба. Тя се състоя днес, 16 август 2016 г. в пресклуба на БТА.

Бившият командир на ВВС заяви, че дава тази пресконференция за да защити честта си и да назове някои нелицеприятни истини за състоянието на българската бойна авиация. Много от информацията, която той изложи не е нова и генералът я е изваждал на светло в редките си интервюта, но дава и нов и по-спокоен поглед към събитията от последните месеци.

Още в началото Радев направи няколко уточнения. Първо, че няма да нарушава изискванията на Закона за класифицираната информация, тоест няма да изнася военни тайни. Второ, че няма да отговаря на политически въпроси, тъй като изказването му ще е само върху проблемите на военната авиация и трето, няма да дава допълнителни интервюта след самата пресконференция.

Мотивите за подадения рапорт

Радев започна изказването си с изнасяне на реално писмено посочените мотиви за подадения си рапорт за освобождаване от военна служба, като категорично отрече трактовката на военния министър Николай Ненчев, който миналата седмица заяви, че единствения мотив е несъгласие с промените в член 130 на ЗОВС.

„Ето го моя рапорт, като спестявам бюрократичната част и отивам директно на мотивите.

Мотивът ми е свързан с концепция за реализиране на съвместно изпълнение на мисията по контрол и охрана на въздушното пространство на Република България в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО с активни средства на други членки на Алианса. Посочвам номера на тази концепция, утвърдена от министъра на отбраната на 23 февруари 2016 г.

Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросната концепция, като съм посочил документите, с които съм изразил това, въпреки несъгласието ми, което е изразено на Съвети по отбрана концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната и изпратена в националното военно представителство на България в НАТО. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група от съюзна държава през месец юли 2016 г. за реконгносцировка на авиобаза Граф Игнатиево и изпращане на техническо споразумение с финансови и технически параметри за започване на съвместно бойно дежурство от месец септември тази година.

Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ поради това, че с него се обявява че България по подобие на прибалтийските републики кани авиационни формирования на съюзни държави да носят „ер полисинг” срещу сериозно заплащане. Включително хотелско настаняване, кетъринг, гориво и други.

Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности, а предоставя безплатна подготовка на много по-осигурени от нас съюзни авиации. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите авиационни специалисти и се обезценява техния труд и риска, който носят.

От всички държави с изтребителна авиация, единствено България е депозирала документ с който кани съюзни държави за съвместен „ер полисинг” срещу заплащане.

За мен, като български генерал и командир на ВВС, тази концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор. Защото той ни беше наложен със сила отвън, а въпросната концепция бе инициирана от от български заместник-министър, подкрепена на съвет по отбрана от българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната.

Информирам ви, че днес, 1 август 2016 г., в качеството си на председател на борда на проекта, изпълних поставената ми задача с приетия от Народното събрание проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет. Задачата бе за изготвяне на най-тежкия и сложен документ – Request for Proposal (запитване за даване на оферта).”

Радев зададе риторичния въпрос, защо министър Ненчев се е опитал да скрие истинските мотиви за оставката му и кои от изказаните факти го притесняват.

В изказването си Радев не назова държавата, която е дала предварително споразумение и е идвала на оглед у нас, но е публична тайна, че това е Полша. Също той се въздържа да назове по име „мотора” на въпросната концепция за съвместен „ер полисинг”, а „заслугите” трябва да се отдадат на вече бившия заместник-министър Димитър Кюмюрджиев, който в момента е заместник председател на КЗК.

Не против съвместния „ер полисинг”, а против заплащането му

„Искам най-категорично да заявя, че никога не съм бил против съвместната охрана на въздушното ни пространство заедно с наши съюзници”, заяви генерал о.р. Радев и цитира два свои официални доклади, в които той подкрепя тази инициатива на НАТО.

Той също посочи и свое интервю във вестник „Преса” от октомври 2014 г., в което той заявява, че е добре дошло да се тренира и дежури заедно със съюзници, но при условие, че това се прави съвместно, а не вместо нас.

Радев цитира и писмения си отказ за съгласуване на концепцията, в който заявява, че всички средства предвидени на заплащане на тази мисия трябва да се насочват към българските ВВС. В него се казва още, че недофинансирането за гориво за ВВС е на стойност от 7,6 млн. лева за тази година. Радев не пожела да дава конкретни финансови измерения на това друга държава да изпълнява "ер полисинг" над България, но намекна, че се касае за милиони левове.

Радев обясни, че Румъния е възприела концепция за съвместен „ер полисинг”, но без да се ангажира финансово с тези операции.

„Да сте чули глас в НАТО, който да критикува Румъния за тази национално отговорна позиция”, запита бившия командир на ВВС и каза, че той не е чувал за такива.

Той каза още, че България, въпреки, че е най-бедната страна с изтребителна авиация в НАТО, е и единствената, която ще си плаща за съвместния „ер полисинг” и посочи, че тези чиновнически действия действат страшно на мотивацията на личния състав на ВВС и че те демонстрират липса на интерес у държавата за развитие на бойните възможности.

Генерал о.р. Радев разказа още, че два дни след като министър Ненчев е разписал концепцията тя е била изпратена в националното военно представителство в НАТО.

„За щастие нашият национален военен представител прояви здрав разум и предложи финансовата част на тази концепция да не се дава на съюзниците и тя да се представи на по-късен етап. Това създаде в мен впечатлението, че този проблем е овладян.

Но се оказа, че тайно МО е пратило на съюзническа държава директна покана с цялата финансова част от концепцията. Това в командването на ВВС разбрахме на 14 юли 2016 г. И то когато тази държава изпрати многобройна делегация в Граф Игнатиево и София за уточняване на детайлите за поемане на дежурството от 1 септември за четири месеца”, разказа Радев.

Решението за оставка


„Когато тази делегация си тръгна на 16 юли и всичко излезе наяве аз взех решение, че няма как да остана на позицията „командир на ВВС”. Аз няма как да ида при моите хора и да ги погледна в очите. Защо не си пуснах рапорта тогава? Защото трябваше да се довърши работата по Request for Proposal с моя екип. Това трябваше да стане на 23 юли, но не успяхме и стана на 1 август. С подписването на този документ си подписах и рапорта за напускане”, разказа Радев.

За отношенията с министър Ненчев

Слуховете за тежките отношения между генерал Радев и министър Ненчев витаеха от повече от година. Докато Радев бе на служба той се въздържаше от квалификации по отношение на военния министър, но в днешната си пресконференция той се открехна за реалните им взаимоотношения.

„Една от основните причини да напусна българската армия е, че не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза, който не отговори на нито една от докладните ми, писма и рапорти към него и който се отнася към важни проблеми за националната ни сигурност с неглижиране, празни обещания и евтин ПР”, заяви открито Радев.

Генералът от резерва изпадна и в откровенa ирония по отношение на министър Ненчев и изявленията на сайта на неговата партия БЗНС, че Ненчев е „демократ, подготвен за битката с Русия, със силна воля и идеологическа чистота". Радев отбеляза, че ако е бил на мястото на премиера Борисов не би се доверил на човек, който афишира идеологическата си чистота.

„С министъра на отбраната се разминахме по начина на реализация на тази съвместна охрана – първо, за необходимостта от дефиниране на „съвместна охрана” и второ за българската финансова ангажираност по тази охрана. Той настояваше ние да плащаме”, обясни още Радев.

Бившият командир на ВВС разказа също за съвет по отбрана, на който той е изложил двата варианта за изтребителната ни авиация – или сами удължаваме техническия ресурс или спираме с полетите и дежурството.

„Последва мълчание и то продължава и до днес. Не мога да простя, че заради бездействие и протакане изложихме на риск летателния ни състав. Въпреки, че съм напуснал ВВС, аз продължавам да нося тази юридическа отговорност. Ако стане нещо, в прокуратурата ще ходи не министър Ненчев или премиера, а аз и моите заместници, защото ние сме си сложили подписите. Не прощавам и това, че хиляди пъти благодарихме на друга държава, но никой не благодари на нашите техници и инженери”, казва Радев.

Реалното състояние на изтребителната авиация

„През последните две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, ако имаше чуваемост, разбиране и воля за решаване на проблемите. И ако не бяха тези действия и бездействия, с които всички възможни решения се протакаха”, каза Радев.

Бившият командир на ВВС отбеляза във връзка с посещението на министър Ненчев в авиобаза Граф Игнатиево през миналата седмица и бодрите изказвания дадени там, учудването си как е възможно да се изправиш очи в очи с техниците, които удължават ресурса на МиГ-29 и с техните летци, които ежедневно рискуват живота си, като летят на тази саморъчно удължена техника.

„Питам се, кого лъже министърът на отбраната – себе си, летците и техниците или медиите? Питам се и дали министър-председателя знае за реалната ситуация в изтребителната авиация и каква е комуникацията между него и най-добрият му министър?”, запита Радев.

Радев посочи, че за последните две години има само един-единствен договор за техническа поддръжка на родните изтребители и това е договора с Полша за ремонт на шест двигателя за МиГ-29. По него са доставени четири двигателя, като последната двойка е дошла едва преди месец.

„В резултат изтребителната авиация бе напълно приземена. В момента съгласно техническата документация за експлоатация на изтребителите МиГ-29 ние нямаме нито един изправен самолет. Съгласно изискването на тази документация не трябва да лети нито един самолет. А факта, че имаме летящи самолети е заради инициатива на ВВС за удължаване на техническия ресурс и без въобще да е тяхна работа. В края на годината едва ли ще има още 10 изправни самолета. Няма да навлизам в дебрите на процедурите за възлагане на обществени поръчки, но ресурса на най-критичните агрегати изтича”, разясни Радев и отбеляза, че българските летци имат нальот пет пъти по-малък от изисквания в НАТО.

Румен Радев каза, че според него причините да се стигне до тук са няколко – некомпетентност в ръководството на МО, гарнирано с неглижиране на военната експертиза; липса на стратегическо мислене по отношение на бойната ни авиация и откровена наивност за възможностите и условията за нейното развитие; подчиняване на проблемите на националната сигурност и въздушния суверенитет на политически идеологии.

Според Радев още през 2014 г. е било ясно, че през пролетта на 2015 г. се изчерпват техническите ресурси на много системи и агрегати по МиГ-29. Той е писал докладни, поставял е въпроса през Съвет по отбрана и е настоявал за спешен договор с РСК МиГ за осигуряване на минимален брой самолети.

„Когато в началото на 2015 г. се разшумя по медиите, че изтребителите ни се приземяват, ме извика министър Ненчев и поиска мнението ми какво трябва да се прави и разпореди на своите заместници и директори на дирекции в МО да се сключи спешен договор с РСК МиГ за осигуряване на минимален брой самолети за нуждите на НАТО. Тогава той тържествено, че това ще стане факт.

Но какво се случи реално? Договор така и не последва. В последствие разбрах, че министър Ненчев, без дори да намери за нужно да ме уведоми, е утвърдил писмено предложение да не се сключва никакво споразумение с РСК МиГ”, разказва Радев.

Бившият командир на ВВС заяви, че РСК МиГ са били единствената правна възможност към началото на 2015 г. за поддръжка на МиГ-29 и за това е било неговото настояване за работа с руската страна. Според Радев причините да не стане това факт са най-вероятно три – декларацията от срещата на НАТО в Уелс за скъсване на зависимостите от Русия, санкциите на ЕС и идеологически съображения.

Радев разкритикува политическото ръководство, че не е проявило смелост, мъдрост или стратегическо мислене и да се борят открито за бойните способности на България в системата на НАТО. Той даде за пример Словакия, Унгария, Гърция и Чехия, които поддържат бойните си способности с договори с Русия.

„Някой да е сочил тези държави в пръст в НАТО? Аз не съм чул за такова нещо. Фундаменталният принцип на НАТО е да генерираш способности, с които генерираш своята национална сигурност и да допринасяш за сигурността на другите”, заяви Радев.

За полската одисея

„Министър Ненчев сляпо прегърна одисеята с Полша, като нямаше никаква яснота относно времето, начина и възможностите на едно такова сътрудничество с полската страна”, обясни Радев и обясни, че той първи е заговорил за възможностите част от поддръжката на МиГ-29 да минава през Полша и е представил тази опция на министър Ненчев.

Според бившия командир на ВВС, Полша помага с каквото може, но МО е взела възможностите за ремонт там за панацея. Радев посочи, че страната няма капацитет за работа с външни клиенти и въобще не може да ремонтира КСА-2А.

„Покрай договора с Полша се вдигна една огромна пропаганда, че това е спасението на военната ни авиация. Развихри се една пропаганда, в Парламента се обясняваше, че за години всичко ще е наред”, каза Радев и поясни, че и по-големият договор за логистична поддръжка на МиГ-29 с полските държавни компании не върви много бързо и по него едва ли ще се работи до края на годината, защото има правни, технологични и лицензионни пречки.", разясни Радев. 

Радев каза още, че цените на ремонтите в Полша ще се вдигат, защото за следващите поръчки ще трябва да поемаме транспорта до там и обратно, а освен това руската страна е намалила сериозно цените си, когато е видяла конкуренция от полските заводи.

Радев не пропусна да спомене, че премиерът Борисов е назовал договора с Полша „глупост” и отбеляза, че МО е заменил един монополист (РСК МиГ) с друг (полската авиационна индустрия).

За новия изтребител

Радев не пропусна да отбележи, че единственото решение за бъдещето на военната ни авиация е покупката на нов боен самолет, като той е защитавал тази позиция многократно, включително и в официални доклади. Според негов доклад от началото на 2014 г. няма бъдеще в поддръжката на МиГ-29, тя е скъпа и безперспективна, освен сериозното изоставяне в техническите му възможности.

Бившият командир на ВВС заяви, че министър Ненчев многократно е бавел вкарването на проекта за придобиване на нов изтребител в Министерски съвет, въпреки обещанията му и отделения бюджет, като е натрупано закъснение от над година и половина. Това забавяне е принудило да се дават много пари за МиГ-29, които вместо това са могли да идат за нови и по-модерни самолети.

„Т. нар. „request for proposal” обобщава в себе си всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания. В него са всички критерии, математическия модел и методика на избор. С него се гарантират обективност, равнопоставеност, конкурентност при избора за постигане на най-добрите условия не само за ВВС, но и за българската икономика. Изключително сложен документ над 230 страници, целия на английски език. Моят екип работи почти на денонощен режим.”, разказа още Радев.

***

Наблюдавам странни неща след моята оставка. Възхваляваната сделка с Полша се обяви за глупост. Писмата от РСК МиГ, които се посрещаха със срамежливо мълчание сега се обявяват за спасителни с възможните лицензи за „Авионамс”. Моята визия, че осигуряваме практически безплатен тренинг на съюзниците ни и заклемяваните ми предложения за промените в член 130 от ЗОВС, вече се залагат в споразуменията, които Министерски съвет готви с други държави за съвместен „ер полисинг”. Не мога да преценя дали това е свързано с моята оставка, но се питам, до кога важни държавни решения ще се взимат след натиск – от медии или от оставки”, каза в заключение Радев.

Цялото интервю може да видите тук:

Коментари

blog comments powered by Disqus