Тодор Тагарев: Може да имаме проблеми, ако спрем желанията на съюзниците ни„Може да ни се създадат големи проблеми, ако спрем желанието на съюзниците ни да ни помогнат, защото първо ги каним за съвместен „ер полисинг”, а после търсим проблеми в това начинание”, това заяви Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана и бивш служебен министър, днес 17 август 2016 г., в сутрешния блок на БНТ1.

„Ако допуснем, че имаме сериозни проблеми в авиацията, то те се решават с една доста добра скорост, предвид възможното. Определено изтребителната авиация изпитва затруднение в изпълнение на мисията за въздушно патрулиране, но в последните месеци и години бих казал, че се правят много сериозни стъпки а решаване на тези проблеми”, каза още Тагарев.

Той посочи, че България е сключила договор за ремонт на двигатели с Полша и остават само два двигателя за доставка по него. В ход е процедура за доставка на нови двигатели за МиГ-29. Очакването било тя да завърши успешно.

„Така, че ще бъдат създадени предпоставки България да поддържа готовност със самолети МиГ-29”, заключава Тагарев.

Тодор Тагарев каза още, че най-важното е, че в ход е процедура за придобиване на нов боен самолет, за което имаме решение на Народното събрание и има отпуснати 1,5 млрд. лева. Според него можело до края на годината да има договор и доставки три години по-късно.

„Няма никаква връзка с логиката и мисля, че тук се търси някакъв психологически и пропаганден ефект преди президентските избори”, коментира Тагарев думите на бившия командир на ВВС генерал о.р. Румен Радев, който вчера изказа сериозни критики към състоянието на военната ни авиация.

Тагарев е първото официално лице от МО, което дава изказване след вчерашната пресконференция на генерал Радев, който от своя страна официално бе издигнат от БСП за кандидат за президент.

Коментари

blog comments powered by Disqus