Генерал Стойков ще бъде предложен за нов командир на ВВСБригаден генерал Цанко Стойков, който в момента е аташе по отбраната в САЩ, ще бъде предложен за нов командир на ВВС. Това заяви пред журналисти днес, 23 август 2016 г., министъра на отбраната Николай Ненчев.

„Трябва да изчакаме решението на Министерски съвет и указ от Президента, но аз съм взел моето решение – генерал Стойков”, това заяви министър Ненчев на въпроса за това, кой ще бъде новият командир на ВВС.

Генерал-майор Румен Радев, който в последните две години бе командир на ВВС, бе освободен от военна служба на 15 август 2016 г. Преди това той подаде рапорт за освобождаване от военна служба, като в последствие обясни действията си с несъгласие с поемането на разходите по съвместната операция „ер полисинг” със съюзна държава от НАТО.

За сега не е ясно, кога ще бъде назначен генерал Стойков, който трябва да бъде произведен и в звание „генерал-майор”. Предполага се, че бригаден генерал Анатолий Кръстев ще продължи да заема длъжността „заместник-командир на ВВС”.

Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1987 г. със специалност „летец-пилот” и започва военната си служба на летище Граф Игнатиево, където последователно минава през длъжностите младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено, командир на звено, щурман на ескадрила, командир на ескадрила, заместник-командир по летателна подготовка, заместник-командир по бойна подготовка, началник на щаба и от 1 юли 2009 г. е командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Той заема тази позиция до 22 май 2014 г., когато е изпратен във Вашингтон.

Коментари

blog comments powered by Disqus