Що за прегледи ще прави министър Ненчев по нови изтребител?Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви днес, 24 август 2016 г., че проектът за нов изтребител щял да бъде подложен на допълнителен преглед на документацията, а договорът за придобиването му ще стане факт до края на годината.

„Няма забавяне! Преди няколко дни имахме съвет по отбрана, където отново дискутирахме тези въпроси. Може би ще бъде направен допълнителен преглед на документацията и се надявам още в рамките на тази година да имаме договор за да можем да опълзотворим целево отпуснатите средства”, това отговори министър Ненчев на въпроса дали ще има забавяне след пенсионирането на генерал Румен Радев.

Министър Ненчев обясни още, че за първите осем нови изтребителя са отделени 1,5 млрд. лева и те могат да бъдат получени в края на 2018 или началото на 2019 г.

Интересни са думите на министър Ненчев, че ще се прави някакъв допълнителен преглед на документацията. Въпросната документация може да бъде само т.нар. request for propolsal (RfP – запитване за предоставяне на оферта). Той трябва да бъде изпратен към потенциалните участници и на негова база те да предоставят своите оферти.

За този документ надълго говори вече бившият командир на ВВС генерал о.р. Румен Радев по време на пресконференцията, която той даде на 16 август 2016 г.

„Т. нар. „request for proposal” обобщава в себе си всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания. В него са всички критерии, математическия модел и методика на избор. С него се гарантират обективност, равнопоставеност, конкурентност при избора за постигане на най-добрите условия не само за ВВС, но и за българската икономика. Изключително сложен документ над 230 страници, целия на английски език. Моят екип работи почти на денонощен режим.”, обясни тогава Радев.

По време на пресконференцията генерал о.р. Радев заяви, че на 1 август ръководения от него екип е приключил с работата по документа и той е бил даден на Министерство на отбраната.
Така възниква въпроса за какъв допълнителен преглед говори министърът на отбраната?

Веднага се натрапват две опции. Едната е търсене на реваншизъм спрямо генерал о.р. Радев, чрез маргинализация на работата му по RfP или промяна на заложените критерии с цел фаворитизация на някой от основните кандидати.

Не е тайна, че множество фактори в МО и политическите среди лобират за покупка на употребявани F-16. Изборът му трудно може да бъде оправдан на фона на опцията за придобиване на чисто нов боен самолет, особено при една открита конкурсна процедура със съвестно разписани критерии. Те ще оценяват различните финансови аспекти на експлоатацията. Дали под въпросния „преглед” не се разбира именно пипане в тази област?

За сега липсва официална информация, но източници на АЕРО в МО заявяват, че дните след оставката на генерал Радев са били изключително бурни по отношение на проекта за нов изтребител и определено има размествания в схемата на проекта. Какви са точно те, предстои да видим.

Процесите ще имат и един силен допълнителен политически заряд, заради кандидатурата на генерал о.р. Радев за президент и скоро стартиращата предизборна кампания. Извън всякакво съмнение е, че всякакви ексцесии по проекта за придобиване на нов изтребител ще се използват в предстоящата кампания.

Коментари

blog comments powered by Disqus