Правителството даде съгласие за американска мисия по „ер полисинг” у насМинистерски съвет реши на заседанието си днес, 24 август 2016 г., да разреши съвместното изпълнение на задачата за охрана на въздушното ни пространство със сили и средства на САЩ.

„Днес на заседанието на Министерски съвет бе прието решение за изпълнение на съвместен „ер полисинг” със САЩ от 9 септември и ще продължи една седмица. Това е мирновременна мисия и е инициатива на НАТО”, съобщи министъра на отбраната след правителственото заседание.

С решението се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни задачи, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ. По време на съвместното изпълнение на Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, се казва в съобщение на Министерство на отбраната.

Ограниченията, въведени с решението на Министерски съвет, ясно и категорично показват, че суверенитета на въздушното пространство на България е под национален контрол, съобщава още МО. При охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.

„Американската мисия ще е изцяло на техни разноски и българската страна няма да дължи нищо по този договор”, каза още министър Ненчев.

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се предислоцират до осем самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав. При изпълнение на конкретни задачи по Air Policing ще бъдат в дежурство двойка изтребители от силите на САЩ. По неофициална информация това ще са F-15C от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ.

Министър Ненчев каза, че вариантът за охрана на въздушното ни пространство от Полша не е отпаднал и по него се водят допълнителни разговори.

„НАТО гледа много сериозно на отговорността за осигуряване на безопаност и ненарушимост на въздушното ни пространство. Тази мисия е демонстрация на солидарността и подкрепата за съюзна България”, това е коментирал заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу за решението на българското правителство.

Интересно е, че днешното решение на Министерски съвет влиза в хипотезата на член 130, точка 2, алинея 2 от Закона за отбрана и въоръжените сили, според който договори за изпълнение на съвместен „ер полисинг” могат да се сключват и директно от Министерски съвет „при необходимост от предприемане на неотложни действия”.

Министърът на отбраната подчерта, че България и сама може да изпълнява тази задача и за това имало достатъчно изтребители МиГ-29, но не коментира реалното им техническо състояние – фактически изтекли технически ресурси и удължаване със собствени сили и средства от ВВС.

„В рамките на месец ноември ще получим още два ремонтирани в Полша двигатели и ще имаме общо три изтребителя благодарение на това. Отпуснати са 69 млн. лева, като чрез обществена поръчка ще придобием още 10 отремонтирани двигателя и ще имаме още пет самолета в рамките на годината”, бодро отбеляза министър Ненчев, но фактически все още няма договор за доставка на въпросните двигатели и е малко вероятно те да се получат в рамките на годината.

Коментари

blog comments powered by Disqus