Правителството предложи генерал Стойков за командир на ВВСМинистерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ за назначаване на бригаден генерал Цанко Стойков на длъжността „Командир на Военновъздушните сили“ и за удостояването му с висше офицерско звание „генерал-майор“. Това съобщи днес, 24 август 2016 г., правителствената информационна служба.

За сега не е ясно, кога реално генерал Стойков ще поеме ВВС, като днес военният министър Николай Ненчев заяви, че се надява това да стане факт до средата на септември. Това ще стане окончателно ясно с публикуването на президентския указ.

Няма предложение за назначаване на заместник на командира на ВВС, което значи, че бригаден генерал Анатолий Кръстев ще запази сегашната си позиция.

Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1987 г. със специалност „летец-пилот” и започва военната си служба на летище Граф Игнатиево, където последователно минава през длъжностите младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено, командир на звено, щурман на ескадрила, командир на ескадрила, заместник-командир по летателна подготовка, заместник-командир по бойна подготовка, началник на щаба и от 1 юли 2009 г. е командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Той заема тази позиция до 22 май 2014 г., когато е изпратен във Вашингтон на позицията „военно аташе”.

Коментари

blog comments powered by Disqus