Ryanair се оплакаха от „България ер” на Европейската комисияИрландската нискотарифна авиокомпания Ryanair е подала жалба срещу "България ер" в Европейската комисия. Това обяви днес, 31 август 2016 г., на пресконференция в София главният търговски директор на компанията Дейвид О’Браян.

"До нас достигна информация, че "България ер" не плаща задълженията си към софийското летище, което е държавно. Така че ние го възприемаме като вид субсидия на държавата към тази авиокомпания. Ние си плащаме всичко навреме и искаме и конкурентите ни да го правят", заяви търговският директор на Ryanair и обясни, че „България ер” ползва и отстъпки в цените за вътрешните полети до Варна и Бургас, каквито други превозвачи не могат да получат.

Проблемът с дълговете на „България ер” е от няколко години. Едва в началото на юли 2016 г. изпълнителният директор на летището Христо Щерионов призна, че "България ер" дължи 47,2 млн. лв. на "Летище София", а погасителният план предвижда те да бъдат изплатени до края на 2021 г.

По думите на О'Брайън компанията му не очаква ЕК да се намеси навреме и от Ryanair не разчитат това да се случи. От своя страна "България ер" са заплашили Ryanair с даване под съд за неправомерна конкуренция, без да уточнява каква. О'Брайън каза, че конкретни действия от страна на българската компания все още няма и че що се отнася до неговото мнение, "неправомерната конкуренция плаща сметките на "България ер".

Относно забавилата се концесия на "Летище София" О'Брайън си пожела държавата да не гледа само парите, които ще се предложат, а растежа на пътникопотока на големите летища, като за лоши примери посочи Атина и Тирана, а за най-добър – Станстед в Лондон.

"Смисленото е аерогарата да бъде дадена не на този, който извади най-много пари, а на онзи, който ще държи таксите за излитане и кацане най-ниски и по този начин ще привлече повече пътници и приходи", каза О’Брайън.

Базата на Ryanair в София ще бъде открита предсрочно на 6 септември заради високия интерес към полетите на компанията. Оригиналните планове бяха тя да отвори два месеца по-късно. Базата ще разполага с три броя Boeing 737-800. В следващата година компанията трябва да разшири портфолиото си с полети от София до 21 дестинации, като ще извършва общо 84 полета седмично. Плановете на Ryanair са да достигнат 1.6 млн. пътници от летището в София. Очакванията и целите на Ryanair са само след година компанията да е на първо място по пътници в България.

Коментари

blog comments powered by Disqus