Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг”В авиобаза Граф Игнатиево бяха предислоцирани днес, 1 септември 2016 г., четири изтребителя F-15C от състава на Въздушната националната гвардия на САЩ, които ще участват заедно с български МиГ-29 в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство България. Това съобщават от МО.

Четирите американски изтребителя се приземиха малко след 12 часа, като преди това участваха във въздушна фотосесия с български МиГ-29 и направиха съвместно прелитане над Граф Игнатиево, плюс няколко простартирвания.

Съвместните операции по „ер полисинг” ще се проведат в периода 9 - 16 септември 2016 г. Изтребителите са от състава на Въздушните национални гвардии на Калифорния и Масачузетс, а екипажите са от 194-та ескадрила на Въздушната национална гвардия на Калифорния. Същите самолети участваха в българо-американската тренировка „Тракийски орел 2016”.

Правителството прие решение за усилване на охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и на САЩ на 24 август 2016 г. В рамките на това разрешение се допуска престоя на до осем бойни самолета и до 110 души персонал до 23 септември. Разходите на американския контингент се поема от САЩ.

При изпълнение на съвместни задачи по „ер полисинг” българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по „ер полисинг” доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, се казва в съобщението на МО.

По-рано днес президента Росен Плевнелиев коментира ситуацията със съвместния „ер полисинг”:

„Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство със своите собствени и вече морално остарели Миг-29 не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за повишаване на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител, което желаем. На тези политици ще припомня, че усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните членки по източния фланг на НАТО, със съюзнически сили на ротационен принцип, бе договорено на срещата на върха в Уелс и препотвърдено във Варшава. Именно затова Народното събрание прие изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили, които регламентираха възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство, изцяло в интерес на модернизацията и съвместимостта на Българската армия“

Снимки: Георги Петков и МО

Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг”

Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг”

Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг”

Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг” Пристигнаха американски F-15 за изпълнение на съвместен „ер полисинг”

Коментари

blog comments powered by Disqus