Утре стартира съвместният „ер полисинг” със САЩУтре, 9 септември 2016 г., в авиобаза Граф Игнатиево ще започнат тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по „ер полисинг” сили и средства. Това съобщават от МО.

В тренировката ще вземат участие български и американски екипажи на изтребители МиГ-29 и F-15C. Тренировката ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции - Торехон, Испания и Центъра за управление - София.

Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството на Република България на 24 август 2016 г. в хипотезата на член 130, точка 2, алинея 2 от Закона за отбрана и въоръжените сили, според който договори за изпълнение на съвместен „ер полисинг” могат да се сключват и директно от Министерски съвет „при необходимост от предприемане на неотложни действия”.

Американските изтребители, които пристигнаха на 1 септември, са от състава на Въздушните национални гвардии на Калифорния и Масачузетс, а екипажите са от 194-та ескадрила на Въздушната национална гвардия на Калифорния.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и ще продължи до 16 септември 2016 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus