Генерал Златев се пенсионира и преминава в АО28Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев подаде днес, 9 септември 2016 г., рапорт за освобождаване от военна служба поради придобиване право на пенсия. Това съобщават от МО.

След освобождаване на заеманата от него длъжност той ще продължи да прилага високата си експертиза в правителствения Авиоотряд 28. По неофициална информация той ще заеме там пилотска позиция.

Генерал-майор Златев постъпва в редиците на Българската армия през 1989 г., след дипломирането си като летец пилот за ВВС във ВНВВУ „Георги Бенковски“. През годините придобива специалности „Щабни ВВС-КОМ“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. В академичното си развитие той преминава редица курсове за повишаване на квалификацията си.

Във военната си кариера генерал-майор Златев заема различни командни и щабни длъжности във ВВС, като по-голямата част от опита си придобива в 24-та авиобаза Крумово, където е и командир между 2010 и 2015 г. През 2000 г. участва в мисията на KFOR в Солун, Гърция. На длъжността заместник-командващ на СКС е назначен на 21 февруари 2015 г., когато е удостоен с висше военно звание „генерал-майор“ с указ на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България.

По време на дългогодишната си служба в Българската армия генерал-майор Златев е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили. Носител е на награден знак „Военни заслуги“ на президента на Република България, както и на почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен и на награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен.

Летец-пилот 1 клас, с летателна подготовка на самолети L-29 и L-39ZA и вертолети Ми-2, Ми-8, Ми-17, Bell 206 и АS 532AL Cougar, с общ нальот от над 3000 часа.  

Министърът на отбраната Николай Ненчев изказва благодарност на генерал-майор Златев за достойната служба и големия му принос за развитието на българските Въоръжени сили. Неговите способности, опит и постижения са високо ценени от политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, както и от работилите с него военнослужещи, се казва още в съобщението на МО.

Коментари

blog comments powered by Disqus