Удължават срока за подаване на оферти за коцесията на летище СофияПодаването на оферти от кандидат-концесионерите на летище София ще се удължи до края на ноември, по искане на три компании с интерес към сделката. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски днес, 12 септември 2016 г.

Министърът обаче не посочи кои са потенциалните концесионери, които са поискали още време да подготвяне на офертите. Досегашният срок за внасяне на ценовите предложения бе 20 октомври 2016 г. като на следващия ден трябваше да бъдат отворени офертите. Сега срокът се удължава до 20 ноември.

По думите на Москов публикуваната тръжна документация за концесия на столичното летище се радва на голям интерес. Регистрирани са над 1000 влизания, а евентуалните инвеститори са задали 700 въпроса.

„Ще се радваме, ако някоя от големите американски компании проявят интерес към процедурата на концесиониране”, каза още Московски пред журналисти.

Според негови изказвания преди обявяването на концесията интерес към летището проявявали операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".

Оператор на летището във Франкфурт е немската “Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисиз Уърлдуайд”, която у нас държи 60% от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Останалият дял е на “Еърпорт Сървисиз България", която е част от "Химимпорт", притежаваща авиокомпанията "България Ер".

При обявяване на решението за концесиониране на столичната аерогара преди няколко месеца правителството изрази надежда, че още до края на годината може да се проведе процедурата и дори парите от първоначалната инвестиция от 600 млн. лв. бяха заложени в бюджета. Според плановете средствата от концесията са разчетени за покриване на дълговете на БДЖ и за евентуалната покупка на нови влакове.

Транспортният министър припомни, че мерките за сигурност и безопасност, гарантирани от бъдещия концесия, са с особена тежест. В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено пълно обновяване на Терминал 1, посочи още Московски. В момента летището обслужва 4 млн. пътника годишно, а капацитетът му е до 10 млн. пасажера.

В изискванията към бъдещия оператор държавата е заложила ремонт на Терминал 1 и възможност за разширяване на летището с втора писта при доказаната необходимост, а именно по-голям пътникопоток. Според Московски засега не се налагало да се строи нова писта, защото през летището преминават по-малко пътници, отколкото е капацитетът му, но имало потенциал. В момента за срок от 35 г. са концесионирани летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица. Тази година освен за софийското летище е открита процедура и за Пловдив.

Коментари

blog comments powered by Disqus