Генерал-майор Стойков пое командването на ВВСДнес, 15 септември 2016 г., новият командир на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Цанко Стойков официално встъпи в длъжност. Това съобщиха от ВВС.

На церемонията, на която генерал Стойков пое командването от бригаден генерал Анатолий Кръстев, който изпълняваше длъжността от освобождаването на генерал-майор Румен Радев, присъстваха присъствието на началника на отбраната генерал Константин Попов, командващия на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров и комисията, назначена със заповед на министъра на отбраната.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов представи генерал-майор Стойков пред командирите на войсковите формирования от състава на ВВС и личния състав на Щаба на ВВС.

„Очаквам от генерал-майор Стойков да изгради силен екип и да работи за стабилизирането и развитието на Военновъздушните сили“, каза генерал Попов и подчерта, че генерал-майор Стойков има солидно образование и е отличен пилот и подготвен командир.

„Водете ВВС към добри дни и нека те да се случат по време на Вашето командване, господин генерал-майор“ – каза още началникът на отбраната.

„Мой основен приоритет ще е изграждането и развитието на ВВС, което ще постигнем заедно с командирите на бази и с целия личен състав. На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Продължаваме работата по финализиране на основния ни проект за придобиване на нов тип боен самолет. Ще работим и по поддържане на авиационната и обслужващата техника, за да гарантираме безопасната им експлоатация“, каза новият командир на ВВС. Той заяви, че от изключителна важност са моралът и устойчивостта на войнските колективи.

„За мен е важно да не се превръщат ВВС и въоръжените сили в арена на политически битки, защото това се отразява негативно на личния състав. Ние, военнослужещите, сме деполитизирани и сме призвани да защитаваме демокрацията, демократичните ценности и националните интереси“, заяви генерал-майор Цанко Стойков.

Генерал-майор Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1987 г. със специалност „летец-пилот” и започва военната си служба на летище Граф Игнатиево, където последователно минава през длъжностите младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено, командир на звено, щурман на ескадрила, командир на ескадрила, заместник-командир по летателна подготовка, заместник-командир по бойна подготовка, началник на щаба и от 1 юли 2009 г. е командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Той заема тази позиция до 22 май 2014 г., когато е изпратен във Вашингтон на позицията „военно аташе”.

Летец-пилот 1 клас. Летял на L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ- 29 с нальот от над 1500 часа.

Генерал-майор Стойков пое командването на ВВС

Коментари

blog comments powered by Disqus