Ремонт на рульожките затваря летище Бургас за два месецаОператорът на летище Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД стартира мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране на летище Бургас. Това съобщиха от бургаското летище.

Ще бъде извършена пълна рехабилитация на 3 500 m2 участък от пътека за рулиране „H“, пълна рехабилитация на пътека за рулиране „А“, както и зоната до предварителен старт на пистата. Ще завърши и подмяната на системата за управление и контрол на светотехниката на летище Бургас и оборудването на светлинните подходи.

Общата стойност на инвестицията на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД в посочените проекти е над 12 млн. лева.

Строителните дейности ще се извършват от края на месец октомври 2016, като в изпълнението на проектите се очаква да бъдат заети над 200 работници и служители само на територията на летището.

За времето на осъществяване на строително-ремонтните работи в близост до пистата за излитане и кацане, летище Бургас ще бъде затворено от 31 октомври 2016 г. до 30 декември 2016 г. включително.

На бургаското летище вече започнаха подготвителните дейности по проекта, които могат да се изпълняват без да оказват влияние на нормалната работа на летището. В момента се работи по светлинните подходи, системата за управление и контрол на светотехниката и се прави подготовка за започването на строителните работи по двете пътеки за рулиране.

Пътеките за рулиране „А“ и „H“ са най-дългите и най-използваните пътеки за рулиране на летище Бургас, и изпълнението на проектите е от ключово значение за работата на летището.

Проектите стартираха през 2015 г. с изготвянето на предпроектни проучвания от германската Spiekermann GmbH Consulting Engineers, която е опитен консултант в тази сфера.

С цел изпълнението на проектите да окаже минимално влияние върху въздушния трафик от и до Бургас и да не засегне летния туристически сезон, те ще бъдат осъществени във възможно най-удобния за клиентите на летището период на годината, позволяващ спазване на технологичните изисквания.

Проектите бяха разработени в тясно сътрудничество с Гражданска въздухоплавателна администрация и Ръководство въздушно движение, а избирането на периода за строителните дейности бе коментиран с представителите на авиокомпаниите, които оперират на летището.

Изпълнението на проектите е от изключителна важност за развитието на летището и целия регион, като център за развитие на бизнеса и туристическата индустрия.

Времето, в което летището ще бъде ограничено за полети ще бъде използвано също и за извършването на редица дейности, чието осъществяване е невъзможно в условията на активна работа на летище.

Коментари

blog comments powered by Disqus