Ген. о.р. Радев: Защо не се реализират проектите за превъоръжаване?„Премиерът Борисов гарантира парите за проектите за превъоръжаване. Защо те не се реализират? Той гарантира и 80 млн. лева за МиГ-29. Вече мина цяла година, а тези пари не се усвояват”, такива въпроси зададе бившия командир на ВВС генерал-майор о.р. Румен Радев в предаването „Денят на живо” по Канал 3.

Според Радев причината за липса на движение по модернизационните проекти е липсата на ефективна работа в МО, което практически блокира въпросните процеси и подкани журналистите да задават въпроси в тази насока на министъра на отбраната Николай Ненчев.

„В качеството си на ръководител на борда за управление на проекта за придобиване на нов изтребител съм изготвил и разписал RfP (Request for Proposal – запитване за предоставяне на оферта). Това стана на 1 август, в същия ден, в който си подадох рапорта за напускане. С този документ може да стартира реалния процес по избор. Този документ още не е изпратен на потенциалните доставчици. И аз не съм правил този документ сам, а работих с прекрасен екип”, каза още бившият командир на ВВС и настоящ кандидат за президент.

В последните няколко месеца министър Ненчев многократно заяви, че по документацията на изтребителния проект ще се правят някакви прегледи, като в последните си изказвания той заяви, че е натоварил с преглед на документа настоящия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. За какви прегледи иде реч и кога ще приключат те е публично неясно.

„Загубихме две години, защото министърът на отбраната не се вслуша в експертизата си, дори в юристите на МО, а вместо това се лутахме заради неговите идеологически предпочитания. И в крайна сметка за две години имаме точно четири ремонтирани двигателя за МиГ-29 в Полша. В момента там е безпътица”, заяви Радев.

В същото време все още няма публикувано решение по двете големи обществени поръчки, които МО пусна в средата на април – за придобиване на двигатели РД-33 и КСА-2А. Ако тези проекти се провалят, то експлоатацията на МиГ-29 ще стане невъзможна в много близко бъдеще.

Коментари

blog comments powered by Disqus