Министър Ненчев влезе в режим на обяснения за МиГ-29Военният министър Николай Ненчев се наложи да влиза в тежки обяснения за провалената обществена поръчка за доставка на десет двигателя РД-33 за родните МиГ-29 и за последвалото след това преминаване към директно договаряне с фактическия представител на РСК „МиГ” в България. Това той направи на нарочна пресконференция дадена днес, 5 октомври 2016 г.

„Поради заявените намерения от страна на ВВС за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 броя двигатели за МиГ-29, Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участника в процедурата за доставка на двигателите. Спазени са всички изисквания на Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. С цел постигане на по-добри условия преминаваме към процедура на договаряне без публикуване на обявление, съгласно чл. 164, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя”, заяви министър Ненчев.

Вчера, на сайта на МО за обществени поръчки, бе публикувано съобщение за прекратяване на обществената поръчка за доставка на двигатели РД-33 за българските изтребители МиГ-29. Паралелно с това министерството пусна съобщение, че се минава към пряко договаряне, но без да дава други детайли.

„Нашето желание винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на Въоръжените сили да бъдат публични и прозрачни. Това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС. Знаете, че от самото начало на моя мандат категорично съм поел ангажимент към ВВС да обезпечим всички техни нужди и необходимости, свързани с летателната годност на самолети МиГ-29”, обясни още военният министър.

Фирмата с която ще се води прякото договаряне е „Авиостарт” ООД, която се сочи за фактически представител на руската компания РСК „МиГ” в България. В доклада на работата на комисията работила по обществената поръчка е записано, че по заявленията на „Авиостарт” ООД компанията имала споразумение с руската самолетостроителна компания за производство и ремонт на РД-33 за България.

Струва си да се отбележи, че министър Ненчев многократно изтъкваше мотива за скъсване на зависимостта от Русия във военната сфера, когато отказваше да работи по съществуващото до септември 2015 г. рамково споразумение с РСК „МиГ”. Сега той отново ще работи с руската компания, но без посредническа фирма.

Не се опитвайте да ме поставяте в ситуация. За мен всички участващи фирми имат равни права и възможности”, заяви министър Ненчев на многократните журналистически въпроси, дали практически не се работи отново с руската компания „МиГ”.

По време на днешното си изказване министър Ненчев бе придружен от новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началник-щабът на ВВС полковник Димитър Стоянов, началник на политическия кабинет на министъра Валерия Кардашевска и и.д. главният директор на дирекция „Отбранителна аквизиция” Борислав Попов.

Министър Ненчев изпадна и в откровения по въпроса с броя изправни изтребители МиГ-29, като заяви, че в момента те са девет и ще останат толкова до март 2017 г., когато изправните самолети щели да намалеят с един, а през април 2017 г. да паднат до седем. Според Ненчев дори и тогава и след това, ще имаме възможност да охраняваме небето си сами.

Броенето на изправните самолети се превърна в своеобразно хоби на министър Ненчев и през различните месеци, той даваше различна бройка, като тя неминуемо трябваше да се увеличи много в края на тази година, когато се получат 10-те двигателя от провалената обществена поръчка.

Тънък детайл е, че значителна част от тези самолети са с ресурси на различни системи и агрегати, които са отдавна изтекли и са удължени със собствени сили и процедури на ВВС. Освен това, както и самият министър призна в едно телевизионно интервю от преди месец, част от тези самолети са с много малки ресурси по часове – от порядъка на 20 часа.

Изниква и въпросът, дали пазенето на бройките изправни самолети няма да става за сметка на малко летене.

На днешната пресконференция министър Ненчев увъртя въпроса за сключването на споразумение за цялостна логистична поддръжка на МиГ-29 с Полша и заяви, че след национализирането на авиоремонтния завод „Авионамс” в Пловдив, това няма да се наложим, защото поддръжката ще се прави от българския завод. Евентуална помощ от полската страна може да има за възстановяването на възможностите на завода.

Като цяло, договарянето с „Авиостарт” ООД вероятно ще се увенчае с успех, защото реално най-сериозният проблем там е изискването в конкурсната документация за наличие на произведени и ремонтирани двигатели към момента на подаване на офертата. Нещо, което е далеч от нормалните търговски практики. Дори и разминаването между максималната цена, която българската страна желае да даде и офертата на фирмата няма да е съществен проблем, предвид желанието за бърз договор.

Колкото и да е бърз той (например до края на годината), няма как да очакваме двигателите – нови и ремонтирани през тази година.

Въпреки всичко остават някои мътни моменти, които трябва да се поставят. Най-сериозният от тях е, защо бяха загубени близо две години – от отказа на министър Ненчев да работи по съществуващото рамково споразумение с РСК „МиГ” през април – май 2015 г., до днешния ден, когато пак министър Ненчев пламенно защитава договарянето с фирма-посредник на същата руска компания...

Коментари

blog comments powered by Disqus