Предначертан ли е изборът на новия изтребител?Министърът на отбраната Николай Ненчев се оказа под кръстосан огън днес, 13 октомври 2016 г., по време на заседание на Комисията по отбрана към Парламента, тъй като отказа да отговори конкретно на депутатски въпроси свързани със сериозни промени по изискванията към новия изтребител, които биха облагодетелствали конкретен кандидат.

Депутатът Атанас Зафиров (БСП) поде темата с въпрос към министър Ненчев, дали е вярно, че се променят критериите за оценка на офертите за придобиване на нов боен самолет. По информация на депутата, критерия свързан с продължителността на експлоатацията на изтребителя практически губи тежест, за сметка на вкарване на два нови критерия – военнополитическо сътрудничество и доставка на боеприпаси.

Зафиров директно обвини военният министър, че поставеният от него началник на Института по отбрана Тодор Тагарев (бивш служебен военен министър) ръководи пренаписването на изискванията и метода за оценяване. Министърът отрече тези обвинения.

Към въпросът на Зафиров се включиха и други депутати със сходни питания, включително Ангел Найденов (БСП), председателя на комисията Михо Михов (АБВ) и Валентин Радев (ГЕРБ). Бившият заместник-министър на отбраната Радев заяви също, че не е доволен от загубените шест месеца от МО.

Военният министър, обаче не отговори пряко на зададените към него въпроси свързани с евентуални изменения на критериите за оценка, като заяви, че не е упражнявал натиск на комисията по време на нейната работа и обеща да се информира и отговори допълнително на депутатите.

Ненчев също заяви, че бил постигнат някакъв консенсус между комисията, която изготвя изискванията и Института по отбрана. Не става ясно за какво е бил този консенсус.

Самият военен министър призна пред журналисти, че евентуалното променяне на критериите за оценка може да фаворитизират конкретен изтребител. Той също заяви, че в момента е планирано да се изпратят запитвания за предоставяне на оферта до Швеция, Италия и Португалия. Това фактически изключва други опции, включително и Израел, които в последните месеци се опитват да пласират употребявани F-16.

Според „Канал 3” основната причина за промените в методиката на оценяване е била фаворитизирането на употребяваните F-16. В първоначалния вариант продължителността на експлоатацията на изтребителя е била 25% от оценката, а след това е била променена до нула. Това фактически обезсмисля предлагането на новопроизведен изтребител. Сериозно е била намалена и тежестта на оперативната ефективност (тоест бойните възможности). В същото време критерия за военнополитическо сътрудничество е добил 40% от тежестта на общата оценка. Там се очаква американският F-16 да получи най-високи оценки.

На 1 август 2016 г. бившият ръководител на проекта за придобиване на нов изтребител генерал-майор Румен Радев предаде на МО готовия Request for Proposal (запитване за даване на оферта). В този документ са залегнали всички изисквания към новия самолет, както и метода на оценяване на офертите.

Още на 24 август министър Ненчев заяви, че ще се прави преглед на въпросния документ, но не каза що за преглед ще е това, нито какво го налага. По-късно той започна да прехвърля топката към новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, като казваше, че чака неговото мнение по въпроса.

В същото време, според източници на АЕРО, директорът на Института по отбрана Тодор Тагарев активно е настоявал за сериозна промяна във вече готовия RfP, като е давал минимална и най-често никаква обосновка, като той е действал с явната благословия на политическото ръководство на МО.

Пак днес, генерал Стойков заяви, че на 21 октомври 2016 г. ще бъде проведен Съвет по отбрана, на който ще бъде разгледано неговото предложение по въпроса за новия изтребител, като след това можело да се премине към изпращане на запитванията за даване на оферта. Генерал Стойков заяви, че той и експертите му са заложили критерии за оценка. Новият командир на ВВС, обаче не дава детайли дали е променян документа изготвен от неговия предшественик.

Днешните разкрития имат сериозен потенциал да прераснат в тежък политически скандал, особено ако се окаже, че наистина са променяни критериите за оценка с цел фаворитизиране на един конкретен самолет. Това всъщност ще обезсмисли провеждането на конкурсна процедура. За покупката на първите осем изтребителя, както и тяхната логистика и въоръжение, са отделени 1,5 млрд. лева.

Коментари

blog comments powered by Disqus