Утре Lufthansa показва A380 в СофияУтре, 16 октомври 2016 г., германската авиокомпания ще демонстрира на софийското летище най-големия пътнически самолет в света – Airbus A380. Как можем да станем свидетели на това вълнуващо събитие?

Самолетът A380-800 (най-вероятно с регистрация D-AIMD) ще излети от летище Франкфурт около 09,50 часа местно време (10,50 часа българско време). Полетът на машината до София ще продължи около два часа.

Над българска територия германският A380 ще бъде посрещат от дежурната двойка български изтребители МиГ-29. Те ще изпълнят тренировъчна задача по „ер полисинг” използвайки гиганта в ролята на машина търпяща бедствия и имаща нужда от помощ. Ако метеорологичните условия позволяват, дежурната двойка ще ескортира А380 до кацането му на столичното летище.

По предварителен план самолетът ще заходи за кацане към писта 09, което значи прелитане над София на не голяма височина. Това ще бъде отменено само в случай на силен неподходящ вятър. В този случай машината ще кацне на писта 27.

Планът предвижда около 13,10 часа самолетът да направи прелитане на малка височина над пистата на столичното летище и да кацне около 13,20 – 13,25 часа.

На земята самолетът ще участва в събитие организирано от Lufthansa, но то няма да е достъпно за общата публика. Излитането обратно за Франкфурт се очаква около 17,00 часа.

За да се осигури добър начин за наблюдение на събитието и по случай 16-ти октомври, празник на военната авиация, ВВС на Република България организират открит ден в своята авиобаза Враждебна, която е разположена в Западния район на летище София. Авиобазата се намира на улица „8-ма” в столичния квартал Враждебна.

Достъпът до авиобазата ще бъде между 11,45 часа и 17,30 часа. Публиката ще има много добър и близък (около 250 – 300 m) поглед към пистата на столичното летище и ще види прелитането, кацането и излитането на гигантския самолет.

Освен това ВВС ще са изложили своите военно-транспортни самолети (C-27J Spartan, Ан-30, Ан-26 и L-410), които ще могат да бъдат разгледани от публиката. От ВВС държат да подчертаят, че събитието организирано от тях няма да осигурява пряк достъп до А380 на земята.

Коментари

blog comments powered by Disqus