Купуваме чист изтребител през май 2017 г.?България всъщност може да се сдобие с чист изтребител без възможности за удари по земни цели и договорът за него трябва да бъде ратифициран през май 2017 г. Това стана ясно днес, 20 октомври 2016 г. от информация дадена от МО в Комисията по отбрана към Народното събрание.

Днес в Комисията по отбрана се явни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който изчете писмени отговори от военния министър Николай Ненчев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това стана след като миналата седмица министър Ненчев не успя да даде адекватен отговор променяни ли са и защо изискванията към новия изтребител, методологията за оценка на офертите и защо е правено това.

Според писмените отговори на фона на оригиналните изисквания от 2012 г. е направена една корекция през юни 2016 г. и сега предстояла втора корекция.

Точното естество на корекциите не става ясно, но може да се предположи, че подготвяните в момента корекции са тези, за които предупредиха депутатите от БСП през миналата седмица и които ще предопределят избора на употребявани F-16. Днес е станало ясно, че например е намален минималния изискван ресурс от 20 на 15 години.

Заместник-министър Запрянов влезе в остра размяна на реплики с членове на комисията, докато се опитваше да разсее подозренията, че има политически натиск в пренаписването на изискванията към новия боен самолет.

В доклада на МО се посочва, че в последния вариант на критериите възможностите „въздух-земя” се оставят като опция. Според Запрянов това било с цел да се купят вместо 8 направо 10 изтребителя, а възможностите за удари по земни цели можело да се добавят допълнително на по-късен етап.

От доклада на МО става и ясно, че до края на октомври трябва да се изпратят запитванията за предоставяне на оферта (RfP) до потенциалните доставчици. Офертите трябва да се дадат до края на януари 2017 г. и месец по-късно те да се оценят и да бъде излъчен победител. През март 2017 г. трябва да бъде подготвен договора, който да се ратифицира от Народното събрание до май 2017 г.

Депутатите от Комисията по отбрана решиха следващото заседание да бъде изцяло посветено на въпросите около придобиване на новия боен самолет.

Случилото се днес търпи множество коментари. На първо място придобиването на чист изтребител е в явен разрез с приетия от Народното събрание инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет. Още в увода на въпросния документ се говори за преодоляване на дефицита от способности за решаване на широк кръг задачи срещу въздушен, наземен и морски противник.

Не е за пренебрегване факта, че добавянето на възможности „въздух-земя” при определен тип бойни самолети не се ограничава само до покупка на съответното въоръжение, както твърди заместник-министър Запрянов, а може да е свързана и със скъпа софтуерна и хардуерна модернизация.

Относно заложените срокове, то те са далеч по-реалистични от абсурдните твърдения на министър Ненчев, че до края на годината ще има договор (нещо, което той повтаряше до съвсем скоро), но ще са трудни за изпълняване. Особено предвид липсата на перспектива за реално пускане на RfP до края на месеца, идващите избори и празници през декември.

Но всичко това са „бели кахъри” на фона на безкрайно странните процеси, които вървят в Министерство на отбраната около финализиране на документалната част на процеса за придобиване на нов боен самолет. Процеси, за които дори не се дава нормално публично обяснение, а видимо днес министър Ненчев предпочете да изпрати заместника си, вместо сам да говори пред депутатите.

Коментари

blog comments powered by Disqus