Провали се и процедурата за доставка на КСА-2Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставяне на седем броя КСА-2 за изтребителите ни МиГ-29 се провали и на 18 октомври тя е била официално прекратена. Това става ясно от документите публикувани на сайта за обществени поръчки на МО.

За финални преговори по поръчката е била допусната само една компания – българската "Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън" ООД. Сериозен дял в компанията има Веска Порожанова, съпруга на шефа на фонд „Земеделие” Румен Порожанов. От доклада на комисията се вижда, че Порожанова е водила преговорите в качеството си на търговски директор на компанията.

По време на преговорите е установено, че българската компания не е предоставила серийните номера и документацията, която съпътства бройките КСА-2, които продава. Компанията след това е предоставила серийни номера, но е заявила, че те подлежат на промяна и окончателните КСА-2, които ще бъдат продадени ще станат ясни при подписването на договора. Също не са били дадени данни за последното място, където въпросните КСА са преминали през ремонт.

Освен това офертите, които българската компания е дала, са били без включено ДДС и мито, въпреки по-ранната заявка на участника, че тяхната оферта ще включва тези тежести. По време на преговорите е била достигната единична цена за КСА-2 от 1 438 290,00 лв. без ДДС или общо 10 068 030,00 лв.

Комисията на МО е счела, че тези проблеми са нарушения на изискванията на процедурата и е дала предложение за нейното прекратяване, което е станало факт на 18 октомври.

КСА-2 или кутията на самолетните агрегати е вид редуктор, който обслужва самолетните системи. Този агрегат е ключов за изтребителите МиГ-29 и българските ВВС имат сериозни проблеми с липсата на ресурс у КСА-2, които в момента са поставени на родните изтребители. С цел неспиране на носенето на бойно дежурство ресурсите на част от КСА-2 бяха удължени със собствени сили от ВВС.

Провалът на тази поръчка може да се окаже ключов за непосредствената техническа поддръжка на наличните български МиГ-29. Много вероятно МО да се принуди да мине отново на пряко договаряне, както това се случи в процедурата за доставка на двигатели РД-33.

Коментари

blog comments powered by Disqus