Заместник-министър Запрянов: Няма промяна в критериите за изтребителите„Няма промяна в критериите за закупуване на многоцелеви изтребител за българските ВВС, приети от парламента”, заявява заместник-министърът на отбраната о.р.генерал–лейтенант Атанас Запрянов, цитиран от армейския официоз „Българска армия”.

Според водещото заглавие на новия брой на вестник „Българска армия”, няма промяна в критериите за новия изтребител, нищо не се прави „на тъмно”, няма политическа манипулация и изтребителят ще е многоцелев. Тезата застъпена в материала в армейския вестник е до голяма степен на обратно, на това, което излезе като информация след последните заседания на Комисията по отбрана в Парламента.

Припомняме, че на последните две заседание на Комисията по отбрана бе изкарана информация, че се подготвят сериозни промени в изискванията към новия изтребител, включително и в начина за оценяването на офертите. На последното заседание на комисията бяха изчетени писмени становища от министъра на отбраната и командването на ВВС, но така и не стана публично ясно какво всъщност се случва с проекта за 1,5 млрд. лева.

Публикацията в „Българска армия” може да се разглежда като опит (по-добър или лош) за разсейване на съмненията около ситуацията със сделката.

В публикацията се казва още, че новият изтребител трябва да се поддържа у нас, като на финалния проект трябва да се сложат два подписа – на министрите на отбраната и икономиката. Освен това се посочва, че в момента има три основни критерия за оценка на бъдещите оферти, като се дава преимущество на оперативната ефективност и на бойната способност на самолета.

Коментари

blog comments powered by Disqus