24-та авиобаза отбеляза 55 години от създаването си24-та авиобаза отбеляза днес, 27 октомври 2016 г., 55 години от своето създаване. Церемонията се проведе в авиобаза Крумово.

„Вашият празник е чудесен повод да изразя своето уважение към високия професионализъм на целия личен състав на 24-та авиобаза. Качествата и подготовката ви са особено ценни както за изпълнение на пълния спектър задачи, така и за постигане на всички общи цели с нашите партньори и съюзници“, каза заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Запрянов поздрави военнослужещите от името на министъра на отбраната Николай Ненчев за доблестната воинската служба, за успешните дежурства и учения, както и за усвояването на авиационна техника.

„Горд съм, че съм сред хора, които са се доказали в много мисии, задачи и учения. Хора, които са във фокуса на обществото, хора, които са много видими при изпълнение на третата мисия - оказване на помощ на населението“, заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Той подчерта, че очакванията на обществото са армията да има куража и достойнството да помага там, където е необходима.

„Вие имате 55-годишна история, но днес пишете историята на своето бъдеще. Защото тази история е вплетена в съдбите на хората, които сте спасили. Вие градите имиджа на българския военнослужещ, градите имиджа на авиобазата, градите имиджа на ВВС и Българската армия“, каза още генерал Попов.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командирите на Военновъздушните сили и на командира на авиобазата бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионализъм и отговорност при изпълнение на задачите си.

По повод празника бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти в авиобазата.

На събитието присъстваха още командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойнов, генерали от Българската армия, представители на местната власт, ветерани и гости.

С указ № 480/27.10.1961 г. на Президиума на Народното събрание на Република България е връчено бойното знаме на 44 вертолетен авиополк (ВАП), основан с разпореждане № 00267/30.09.1961 г. на началник ГЩ. За командир е назначен летецът- пилот майор Милан Асенов Миланов.

Коментари

blog comments powered by Disqus