Генерал Мирчев: Вече експлоатираме и четирите типа вертолетиОфициозът на МО „Българска армия” публикува обширно интервю с бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-та авиобаза. Публикуваме интервюта с някои съкращения.

– До края на годината остават още два месеца. Има ли нещо по-характерно в подготовката през тази година?
– Всекидневието ни е натоварено по същия начин. Задачите, планирани и специални, са като в предишните години. Като различие е това, че тази година природата беше малко по-благосклонна към населението – нямаше големи наводнения, зимата не беше толкова тежка като предишната. Но горските пожари не ни отминаха. А иначе като подготовка характерно е, че вече експлоатираме и четирите типа вертолети – Cougar, Ми-17, Bell 206 и Ми-24. Мога да кажа, че от началото на годината доста интезивно започна възстановяването на подготовката на екипажите, които летят на Ми-24. На този вертолет се възстанови и една доста добра подготовка, която е имало на времето в Стара Загора – в 13-и полк и съответно в 23-а авиобаза. Говоря за атаки по въздушна цел. Успяхме вече и тази подготовка да я възстановим. Началник-щабът на авиобазата полковник Иван Николов е основният инструктор на Ми-24. Възстановена бе подготовката на още четирима командири на екипажи и четирима втори пилоти. От началото на годината до април Ми-24 участваше активно във всички учения, включително и международни. Но имахме известни технически проблеми с вертолета. След това тази подготовка продължи, като бе възстановена и стрелбата по земна цел.

– Какво правите, за да подготвите младите летци от авиобазата?
– И при подготовката на младите летци има наистина нещо ново, което може би изобщо не е правено досега. От началото на годината на четирима лейтенанти от последните випуски им беше планирана лична интензивна подготовка по 80 часа. Амбицията ни е за две-три години те да бъдат подготвени на вертолетите Bell 206, тъй като този вертолет изисква значително по-малък ресурс. На него те ще отработят и след това ще затвърдят и усъвършенстват всички знания, умения и навици по техника на пилотиране, вертолетоводене и основните мисии, които се изпълняват на този вертолет, като въздушно и радиационно разузнаване. Целта е да достигнат около 250-300 часа, като нальот и като ниво на подготовка, и да са на нивото на 2-ри клас. След което ще бъдат разпределени на по-големите Ми-17, Cougar и Ми-24 в зависимост от необходимостта. На тези машини те ще преминават подготовка само за конкретната мисия, характерна за типа вертолет. Например, ако е за Ми-17, да се подготвят за аварийно-спасителни работи, за гасене на пожари и т.н. Ако са на Cougar – да изпълняват мисии по търсене и спасяване, ако са на Ми-24 – основно ще изучават бойното използване.
И по този начин ще бъдат спестени много ресурси. Така е това наистина е нещо по-ново и от доста години не е имало за млади пилоти толкова заделен ресурс.

– Дойдоха ли нови лейтенанти от тази година?
– Имаме четирима лейтенанти от випуск 2016. Те успяха да направят по 30 часа нальот по време на техния стаж, докато бяха още курсанти. И сега имат планирани допълнително до края на годината още по 20 часа, което е един добър старт. И четиримата ще се обучават по същата интензивна програма за следващата 2017 г. Пак казвам, амбицията на командването на базата е тези осем млади пилоти след 3-4 години да бъдат гръбнакът на авиобазата.

– Как успяхте да увеличите летателните часове на младите пилоти ?
– Зависими сме от ресурса на летателната техника, от отпуснатото гориво…Тази година използвахме възможността, че имахме без ограничение ресурс на Bell 206. Но не всички пилоти получават такава подготовка.

– Проведохте ли морската подготовка и тази с очила за нощно виждане?
– Това са традиционен вид подготовки, които базата е придобила като способности и те се поддържат през годината. През пролетта от Равнец, и сега през есента от летище Балчик, проведохме полети, за да поддържаме подготовката над море.

– Имахте ли морска подготовка с вертолет Ми-24?
– Към момента тази подготовка с Ми-24 не е възстановена. Тъй като разполагаме само с една такава машина, в началото на годината, когато планирахме, основните приоритети бяха първо да се възстанови подготовката на инструкторския състав, а след това подготовката денем в прости и нощем в прости условия на четирите екипажа. Морска подготовка и стрелба по морска цел с Ми-24 ще бъде планирана през следващата година. И това се дължи най-вече на проблемите с Ми-24, който не летя около два месеца. Иначе беше планирано и тази година стрелба по морска цел.

– Придобиха ли класна специалност нови пилоти?
– Седем командири на екипажи и двама втори пилоти присвоиха III клас. Надявам се до края на годината трима пилоти да покрият изискванията за I клас.

– Какви специални задачи изпълнихте?
– Задачата за гасене на пожари е традиционна. Изпълнихме доста задачи и по границата. За съжаление, ресурсът на Ми-17 е крайно ограничен. Но въпреки това нямаме задача, която да е поставена и да не сме я изпълнили, поради някакви лимитиращи фактори. Хубавото е, че срещам пълно разбиране, както от Командването на ВВС, така и от Щаба на отбраната и най-вече от Министерството на отбраната за проблемите с вертолетите Ми-17.

– Може ли да останете само с един Ми-17?
– Да, има такава вероятност това да се случи догодина, ако не се вземат мерки. Но имам уверенията от министъра на отбраната и на командира на ВВС да не допуснем да останем само с един Ми-17. Защото този вертолет е крайно необходим и той се доказа, особено през последните години.

– Бихте ли обобщили положението с изправността на вертолетите?
– Дори и най-богатите държави не могат да си позволят лукса да поддържат 100 процентна изправна авиационна техника. Пра нас амбицията е по възможност да поддържаме изправна до 70 процента от авиационната техника. За съжаление, все още сме доста далеч от тази цел. Пак казвам, хубавото е, че имаме пълно разбиране и се правят постъпки в това отношение. Например, сключен е договор за вертолетите Cougar. За Bell 206 има рамково споразумение, което се изпълнява с конкретни договори за ремонт и инспекция на двигателите. Повече са проблемите с Ми-17 и Ми-24. Имаме уверението от Командването на ВВС и по договор първите резервни части пристигнаха наскоро. Така че светлина в тунела се вижда и аз определено съм оптимист за бъдещето.

– Не мога да не Ви попитам и за проблемите по самолетите на 16-а Транспортна авиационна група, която от четири години е в състава на авиобазата?
– По самолетите C-27J имаме козметични проблеми. Не можа да стартира процедурата за капитално-възстановителен ремонт на L-410. Той е един доста добър самолет, както за обучение на летателен състав, така и за скокове на парашутисти, а е сравнително евтин за експлоатация. Все още Ан-2 има проблем с двигателя, който е с изтекъл ресурс.

– Какво предстои пред авиобазата до края на годината?
– През миналата седмица възстановихме подготовката денем в сложни условия на повишения минимум. На всички пилоти първи и втори клас предстои възстановяването на подготовката денем в сложни на минимум на времето и нощем в сложни, съответно повишен и установен минимум. Продължава подготовката на пилотите, които са планирани за присвояване на клас, необходими им са полети в облаци.

Коментари

blog comments powered by Disqus