Президентът Плевнелиев: Изтребителят трябва да се купи прозрачно„Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили за 200 млн. лв. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция“, това заяви днес, 1 ноември 2016 г., президентът Росен Плевнелиев, цитиран от вестник „Труд”.

Президентът направи коментара си в светлината на хаоса, който цари около инвестиционния проект, чиято стойност се очаква да достигне 1,5 млрд. лева. В последните няколко седмици има сериозни съмнения, че се подготвя промяна в критериите на оценяване с цел фаворитизиране на опцията за придобиване на употребявани F-16.

Въпреки, че в средата на октомври военният министър Николай Ненчев заяви пред Комисията по отбраната в Парламента, че проектът е завършен, все още не са разпратени запитванията за даване на оферта (RfP) до потенциалните участници.

Заявлението на президента, който има още три месеца мандат, е явно подканяне за по-голяма прозрачност при реализирането на инвестиционния проект.

В проектобюджета за 2017 г. са отпуснати 231 млн. лева за плащания по изтребителния проекта, но за да станат факт те трябва да има подписан договор в рамките на следващата година.

„Планираните средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на армията ни. Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават, изпълнява се и заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Средствата за отбрана за 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст“, заявява още върховният главнокомандващ.

Трябва да се уточни, че реалният военен бюджет е 1,17% от БВП, а 1,6% се достига, като се сложат и целево отпуснатите пари за плащания за нови изтребители и бойни кораби.

Коментари

blog comments powered by Disqus