МО стартира процедура за пряко договаряне за доставка на КСА-2Министерство на отбраната обяви началото на процедура по пряко договаряне за доставката на седем броя КСА-2 за изтребителите МиГ-29 от състава на ВВС. Процедурата е обявена на 1 ноември.

Съществото на процедурата не се променя и се цели доставка на седем броя кутии за самолетните агрегати КСА-2 за МиГ-29. Те могат да са както новопроизведени, така и употребявани, но след КВР. Направено е и уточнението, че въпросните КСА-2 могат да се ремонтират или произведат след подписване на сделката.

Точно условието за налични ремонтирани КСА-2 към подписване на договора се оказа препъни камък в прекратената на 18 октомври процедура за възлагане на обществена поръчка.

В мотивите за пускане на прякото договаряне се посочва тежкото състояние на изтребителната авиация в момента и необходимостта от спешна доставка на КСА-2 с цел поддържане на необходимия брой изправни самолети за поддържане на бойното дежурство. Също така се заявява, че стартирането на стандартна процедура за възлагане на обществена поръчка ще забави твърде много процеса.

За участие в прякото договаряне са поканени две български фирми - "Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън" ООД и „Авиостарт” ООД. До финалния етап на предишната провалена процедура е била допусната само първата фирма, но се уточнява, че „Авиостарт” отговаря на критериите по подбор, въпреки отстраняването ѝ от първата процедура поради формална технически грешка в подадените документи.

Сериозен дял в "Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън" ООД има Веска Порожанова, съпруга на шефа на фонд „Земеделие” Румен Порожанов и търговски директор на компанията.

В същото време „Авиостарт” ООД вече е избрана за доставка на 10 двигателя РД-33 за малко под 43 млн. Компанията е и фактически представител на РСК „МиГ” у нас.

Двете фирми трябва да дадат офертите си до 8 ноември 2016 г., като прякото договаряне ще започне на следващия ден. Печелившият ще бъде определен въз основа на критерия „оптимално съотношение цена/качество”.

Прогнозната стойност на поръчката е 13 млн. лева с ДДС.

Коментари

blog comments powered by Disqus