Срокът за подаване на оферти за концесията на софийското летище е пак удълженСрокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен за втори път. Това е станало на 4 ноември 2016 г., става ясно от публикуваните документи, цитирани от Mediapool.

Срокът е удължен до 17,00 часа на 14 декември 2016 г. по две молби на кандидати, каза министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на въпрос на Mediapool. Това е второ отлагане на срока за подаване на оферти. Първоначалният беше 20 октомври, но бе удължен до 18 ноември отново по искане на инвеститори.

„Интересът към концесията е голям. Над 1000 са зададените въпроси по нея от кандидати за концесията, влизанията на сайта на министерството са хиляди”, каза транспортният министър Московски.

Със сигурност процедурата няма да приключи до края на 2016 г., което се потвърждава и от думите на министър Московски.

Така очакваните най-малко 550 млн. лв. еднократна вноска от концесията на летището, които трябваше да се използват за погасяването на дълговете на държавните железници и за купуването на нов състав на влакове няма да влязат в бюджета през тази година. Според транспортния министър няма проблем с това, защото те ще бъдат заложени в приходната част на бюджета за 2017 г. Той не уточни дали Европейската комисия е дала зелена светлина парите от летищната концесия да отидат за БДЖ.

Кабинетът реши да пусне на концесия летище София с очаквани приходи от 1,2 млрд. лв. за целия 35-годишен срок на 17 май 2016. Първоначалните планове бяха процедурата да приключи до края на годината.

Решението на правителството обаче беше обжалвано от подразделение на арабската компания, която беше ангажирана с изграждането на новата писта на летището, заради спорове относно плащания. Върховният административен съд обаче отхвърли жалбата им като неоснователна.

Интерес към концесията на летище София до момента бяха заявили оператори от летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище Хийтроу, съобщава Mediapool.

Вестник „Банкеръ” позовавайки се на собствени източници, обаче съобщава, че в момента единственият сериозен кандидат е турската компания TAV, както и консорциума от руската банка "ВТБ Капитал", турския холдинг Limak Holding и летищния оператор на Цюрих. Според вестника удължаването на срока за подаване на концесия се прави с цел привличане на още играчи за концесията.

Коментари

blog comments powered by Disqus