Генерал Попов: До седмица пускаме RfP за новия изтребител„За да бъде изпратено т.нар. RfP, трябва да има съгласувателен подпис и на министъра на икономиката, както и да бъде обсъдено с МВнР, МФ и други. Надявам се до седмица този процес да бъде завършен и RfP да бъде изпратено”, това заявява пред вестник „Монитор” началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Генерал Попов отказва да назове какъв боен самолет ни трябва.

„На този въпрос никога не съм отговарял, защото аз съм началник на отбраната и моята дума ще означава заповед, както и че съм взел еднолично решение. А в този случай едноличните решения не са правилни, ние разчитаме на екипната работа във ВВС и взаимодействието с другите институции. Освен това, ако от сега се обявява кой за какъв тип самолет е, се създава вътрешно напрежение. Предварително обявени позиции могат да доведат дори до нереализация на проекта. За мен целта е България да има добър изтребител, който да може да служи и на ВВС, и на Сухопътните войски и на ВМС, нещо, което добре се вписва в цялостната ни концепция и визия за българската армия”, заявява генерал Попов.

Началникът на отбраната, че е възможно да се купи боен самолет за под 1,5 млрд. лева, но подчертава, че за да е ефективен той се нуждае от много съпътстващи разходи.

„Надявам се, че ще постигнем максимално добра цена за максимално бойни способности. Защото всеки вложен лев трябва да носи бойна способност”, подчертава генерал Попов.

Генерал Константин Попов защитава и увеличаването на разходите по проекта в сравнение с планираните 700 млн. лева през 2012 г. Според него това се налагало поради усложената международна обстановка.

Това е един от редките коментари на генерал Попов по въпроса за новия боен самолет, като най-сериозната новина идва от заявлението му, че в рамките на тази седмица ще бъде приключено съгласуването на RfP и най-накрая той ще бъде пуснат до потенциалните доставчици.

Дали това ще стане е неясно. Министър Ненчев за сега не дава публична информация по темата, макар и формално всичко в момента да опира до неговия подпис.

Друга голяма неизвестна е вътрешно-политическата обстановка в страната и заплахите на премиера Борисов да подаде оставка ако ГЕРБ загубят втория тур на президентските избори. При такъв сценарии е възможно страната да остане без правителство точно в най-ключовия момент за процеса по избор на нов боен самолет.

Коментари

blog comments powered by Disqus