България и Сърбия ще стрелят отново на ШаблаВчера, 17 ноември 2016 г., завърши основната планираща конференция за провеждане на съвместни стрелби от авиацията и силите за ПВО на ВВС на Република България и ВВС на Република Сърбия през юли 2017 г. на Зенитен полигон – Шабла. Това съобщиха от ВВС.

Планиращата конференция се проведе от 15 до 17 ноември в Командването на ВВС и в Центъра за специализирана подготовка на летателен състав на ВВС. Тя беше открита от заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. В нея участваха офицери от Командването на ВВС на Република България и ВВС на Република Сърбия, от щаба на Първа зенитно-ракетна база, от Сухопътни войски, Военноморските сили, от Съвместното командване на силите и представители на Министерството на отбраната.

В хода ѝ се обсъдиха участващите сили и средства, мероприятия по време на учението, логистични и правни въпроси и бе изработен проект на техническо споразумение за провеждане на стрелбите.

Предстоящите стрелби на България и Сърбия ще са четвъртите съвместни след проведените през 2010, 2011 г. и 2013 г.

Миналата година подобно учение на Зенитния полигон се проведе с военнослужещи от ВВС на Словакия.

Бойните стрелби на полигон Шабла се организират повече от 20 години. Те са се превърнали в традиционна форма за усъвършенстване подготовката на разчетите от формированията за ПВО от състава на Военновъздушните сили, Сухопътни войски и Военноморските сили и на бойните пилоти. В хода на стрелбите се провеждат пускове с различни типове зенитно-ракетни комплекси по парашутни, аеробалистични и радиоуправляеми мишени, а военната авиация обстрелва въздушни и надводни цели.

Коментари

blog comments powered by Disqus