Срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище София отново бе удълженСрокът за подаване на оферти за концесиониране на софийското летище бе удължен отново и вече е 31 януари 2017 г. Това съобщи днес, 18 ноември 2016 г., транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Московски обясни, че има законово основание за удължаване на срока за подаване на офертите и това било искане на потенциален инвеститор. В същото време транспортният министър остави отворена вратата за евентуално прекратяване на процедурата.

„Оставяме на служебен кабинет, вероятно на г-н Радев или в друг формат, те да решат дали ще прекратят тази процедура или няма да я прекратят. Аз лично не бих я прекратил”, отбеляза Московски.

Това е третата промяна в крайния срок за подаване на оферти. Първоначалният срок бе 20 октомври, след това стана 18 ноември, а само преди 10 дни срокът бе изтеглен за 14 декември. Всеки път отлагането бе с обяснението, че се прави по молба на потенциален кандидат за концесията.

Транспортният министър за пореден път подчерта, че концесионирането на летище София е единственият разумен, според него, начин да се спаси БДЖ, която е затънала с около 500 млн. лева дългове. Първоначалната концесионна вноска, която е 550 млн. лева без ДДС, ще се използва за погасяване на тези дългове и инвестиции в държавните железници.

Московски се опита да отговори и на критиките на БСП, които днес заявиха, че евентуалното отдаване на концесия на софийското летище на турски компании ще е заплаха за националната сигурност. В момента е известно, че две турски компании имат сериозен интерес към концесията – TAV Airports и консорциум около Limak Holding, в който влиза и руската банка ВТБ.

Московски за пореден път каза, че интересът към концесията е голям, но реално, поради факта, че документи за участие не се закупуват, а се взимат безплатно, реалния брой на потенциалните концесионери ще бъде известен едва, когато се подадат документи.

Коментари

blog comments powered by Disqus