Министър Ненчев: Правителството направи много за авиациятаВоенната авиация не е приземена и правителството направи много за военната ни авиация. Такава теза застъпи министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

„За първи път от 25 – 27 години правим толкова сериозна инвестиция в МиГ-29 – дадохме четиридесет и няколко милиона за покупката на 10 двигателя, което значи още пет изправни изтребителя. Така, че това правителство направи изключително много!”, заявява министър Ненчев.

Макар и министър Ненчев да е прав, че в последните месеци в спешен порядък се изливат пари за поддръжката на МиГ-29, това не е най-голямата единична инвестиция в типа. През 2006 г. е сключен договор за възстановяване на летателната годност и преминаване към експлоатация по състояние на 16 броя изтребители от този тип. Договорът, който бе изпълнен от РСК „МиГ” до 2009 г. бе на стойност $48,3 млн.

„Спестихме на държавата милиони с договора в Полша. Имаше един договор с РСК МиГ, цената по него струва ми се беше около €1,6 млн., а с Полша постигнахме цена от €1,05 млн. това са факти, които аз мога да подкрепя с документи”, твърди още министър Ненчев.

Думите му, обаче отново търпят критика. Според справки на МО, които са налични на сайта му, последният договор с РСК „МиГ” е бил на стойност €1,37 млн. за ремонт на един РД-33, докато договорът с Полша е бил на цена от €1,023 млн. за двигател. Или икономия от €350 000.

Военният министър в оставка каза още, че договорът с Полша е бил изпълнение на заръка на НАТО за скъсване на зависимостта от Русия по отношение военната техника. Ненчев обаче не обясни, защо отношенията с полската страна не продължиха и след изпълнението на договора за ремонт на шест броя РД-33. Министърът и не коментира определението за полския договор на премиера Борисов, който през август го нарече „глупост”.

„Имаме девет наши МиГ-29, които са напълно изправни и летящи самолети. С тях извършваме бойно дежурство, но от април 2017 г. техния брой започва да намалява и точно за това купихме новите 10 двигателя”, каза военният министър, но отново не каза, че множество други агрегати и системи са с изчерпан технически ресурс, който е удължен със собствени сили във ВВС.

Коментари

blog comments powered by Disqus