Министър Ненчев се сдоби с обвинение за спрените договори с РСК „МиГ”Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев получи обвинение днес, 23 ноември 2016 г., за престъпления по служба по смисъла на член 282, алинея 3, във връзка с алинея 2, във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс. Престъплението е във връзка с двата спрени договора с РСК "МиГ" от пролетта на 2015 г.

В официално съобщение на Прокуратурата се казва, че началното обвинение на Ненчев е за това, че за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Цитираният от Прокуратурата член от Наказателния кодекс се отнася именно за престъпления по служба, при които длъжностно лице с действия или бездействия причинява вреди и вредни последици. Алинея 3 разглежда особено тежки случаи, които предполагат наказание от три до десет години затвор.

Разследването на Софийска градска прокуратура (СГП) е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два броя двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два броя двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 (КСА -2) за МиГ-29 на обща стойност €3 773 000 (7 388 666) лв.

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по мисията „ер полисинг” и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение „Подписка“, съобщават от Прокуратурата.

Министър Ненчев, обаче друга трактовка на обвинението си, когато говори пред журналисти след излизането си от Столичното следствие.

„Бях призован във връзка с договора, който сключихме с Полша. Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Сигурен и убеден съм във всичко, което съм правил през тези години. На мен ми е малко странно, да не кажа смешно, да ме обвиняват, за това, че съм накърнил интересите на РСК „МиГ”, заяви Ненчев.

Същото мнение даде и неговият адвокат и лидер на ДСБ Радан Кънев:

„Обвинението е по член 282 от Наказателния кодекс за нарушен материален интерес на руската компания „МиГ”, заяви Кънев.

Втори адвокат, с който се яви днес Ненчев, заяви, че се касае за нарушени интереси, заради които има и последици за министъра.

Член 282, обаче не говори за нарушаване на материален интерес, а за престъпления по служба.

„Натискът върху мен беше огромен. Това беше натиск, че съм се придържал към българския национален интерес и към интересите на Алеанса, към който принадлежим. Така, че всичко това е обезпокоително”, каза още Ненчев.

По-късно днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова категорично опроверга твърденията на Ненчев и защитата му.

„Да внесем разяснения за това какво точно е обвинението на министъра Ненчев. Позицията му категорично не е точна. Абсолютно не отговаря на истината твърдението, че СГП е повдигнала обвинение на Николай Ненчев заради сключените договори с Полша. Разследването на СГП не е установило нарушения при сключването на договорите за ремонтите на МиГ-29 в Полша. Обвиненията са за престъпление по служба, като случаят е особено тежък”, обясни Арнаудова и каза, че намаленият нальот е довел ВВС до колапс.

Фактът, че МО е сключило два договора за поддръжка на МиГ-29 с РСК „МиГ” през април 2015 г., които вместо да се приведат в действие, са били заключени в касата на заместник-министър Йосифова, стана ясен в началото на юли 2015 г. Тогава Прокуратурата излезе с мотиви да не започва досъдебно производство по твърденията на Ненчев, че му е предлаган подкуп за сключване на договор с РСК „МиГ”.

Точно в мотивите се четеше, че в края на април е имало два готови договора с РСК „МиГ”, които е трябвало да се изведат от деловодството и изпратят на руската страна, с което е щяло да влязат в сила. По обясненията на заместник-министър Йосифова тя е прибрала договорите, след интервю на министър Ненчев във вестник „Сега” от 24 април 2015 г., което той заявява, че няма повече да работи с руската страна по МиГ-29.

Договорите са отлежавали в касата на Йосифова, а след 9 септември 2016 г., с изтичане на рамковото споразумение с РСК „МиГ”, те са станали и невалидни.

В същото време във ВВС се принудиха да започнат да удължават междуремонтните ресурси на наличните МиГ-29 със собствени сили, тъй като още през пролетта на 2015 г. броя на изправните изтребители стана критично малък. Реално, от тогава, до края на октомври 2016 г. бяха доставени само четири ремонтирани двигателя РД-33. През ноември бяха доставени последните два мотора с полски ремонт и бяха сключени договори за още двигатели и КСА-2, които обаче ще дойдат след средата на 2017 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus