Министър Ненчев със страни обяснения за обвиненията срещу негоВоенният министър в оставка Николай Ненчев се опита да прехвърли „вината” за сключването на договор с Полша за ремонт на двигателите РД-33 на бившия командир на ВВС генерал о.р. Румен Радев. С това изявление, което Ненчев направи днес, 28 ноември 2016 г., в сутрешния блок на bTV, той се опита да се защити след обвинението на прокуратурата срещу него.

„Техническата поддръжка на самолетите само чрез един доставчик води до монополно положение, повишаване на цените, забавяне на доставките и значително намаляване процента на изправна техника. Диверсификацията води до по-голяма гъвкавост. Опитът на МО на Полша в процеса на модернизация и поддръжка на самолетите МиГ-29 е от съществен интерес за МО на Р България”, прочете министър Ненчев и обясни, че в тази експертиза се отправя съвет към него да търси алтернатива за ремонт на двигателите.

След това Ненчев демонстративно даде на водещия да види, че въпросният доклад, датиран от 6 февруари 2014 г., е подписан от тогавашния заместник-командир на ВВС генерал о.р. Румен Радев.

„А! Супер! Какво да кажа повече?!”, възкликна министър Ненчев.

Според Ненчев това е негова защита, тъй като не той, а именно генерал Радев е препоръчал да се работи с Полша. В същото време обвинението, което прокуратурата отправи към Ненчев не е свързано с договора за ремонт на двигатели в полските авиоремонтни заводи, а за укриване на вече готови договори, които са попречили на поддръжката на наличните МиГ-29.

„Ние може да сме имали различия с Радев, но в случая той е абсолютно прав и аз съм се придържал към тази експертиза. Обвиненията, че съм намалил часовете на хората, едва ли не съм ги застрашил и че не съм изплатил някаква сума към РСК „МиГ”. В първия момент, като получих обвинението помислих, че руската прокуратура ме обвинява”, каза още Ненчев.

Според министър Ненчев, в момента, когато е встъпил в длъжност той е заварил осем изправни МиГ-29, толкова били и през 2015 г., а в резултат на усилията му през тази година вече били девет.

„Няма никакво намаление на самолетите докато съм бил министър, даже има увеличение. Аз каква вина имам, че бил спаднал нальота?”, пита военният министър в оставка.

Тук е добре да се коментира, че броя на изправните самолети не говори за това, колко технически ресурс по часове имат те, което е и пряко свързано с това, колко може да се лети с въпросните самолети. Ненчев и забравя факта, че поддържането на въпросната бройка самолети е станало със собствени сили от инженерния състав на ВВС, което е направило удължение на междуремонтните ресурс, а отговорност за това носи генерал о.р. Радев, който го е разписал.

„Този договор съм разпоредил да го сложат в една каса. Което не си спомням дали е точно така, но няма значение”, каза Ненчев във връзка с какво точно е обвинен.

Водещият го пита, наистина ли има подписан договор, който е скрит в някаква каса, на което министър Ненчев заявява, че имало рамково споразумение, което не го задължавало да прави каквото и да е било.

„Ако човек спести на държавата 6 млн. лв., ако си направил по-изгодна сделка, ако летците се чувстват по-сигурни, защото от 25 години не са правени подобни инвестиции, то аз се чувствам виновен. Аз стоя зад думите си”, казва министър Ненчев.

Думите му търпят още коментари. Първо, няма спестени 6 млн. лева от ремонта на двигателите в Полша. Според справки на МО, които са налични на сайта му, последният договор с РСК „МиГ” е бил на стойност €1,37 млн. за ремонт на един РД-33, докато договорът с Полша е бил на цена от €1,023 млн. за двигател. Или икономия от €347 000 на двигател. Това разпределено на шест мотора и обърнато в левове е равно на малко над 4 млн. лева.

Също така, това не е най-голямата единична инвестиция в поддръжката на МиГ-29 у нас. През 2006 г. е сключен договор за възстановяване на летателната годност и преминаване към експлоатация по състояние на 16 броя изтребители от този тип. Договорът, който бе изпълнен от РСК „МиГ” до 2009 г. бе на стойност $48,3 млн.

Също така трябва да се отбележи, че близо 70-те млн. лева, които правителството сега наля в поддръжката на МиГ-29 идват след дълги години (от 2009 г. насам) на инвестиране на практически жълти стотинки в типа.

„Ние сме членове на НАТО и ЕС и трябва да спазваме правилата на тези съюзи. Там ясно се казва, че трябва да се избягва всяка една зависимост от Русия”, казва министър Ненчев, но спестява факта, че в момента се дават близо 70 млн. лева за поддръжката на МиГ-29 отново на Русия, но през българска посредническа фирма.

Въпросът за даване на пари отново на Русия, но през родни посредници, бе повдигнат от водещия, на което министър Ненчев отговори, че е била обявена обществена поръчка, на която се били явили няколко фирми. Освен това българските ВВС имали нужда от двигатели и това нямало как да стане през Полша.

Коментари

blog comments powered by Disqus