Генерал Стойков: Няма промяна в критериите за оценка на новия изтребителНе са правени корекции в методиката за оценяване на новия изтребител и в момента запитването за даване на оферти (RfP) се намира за съгласуване в Министерство на икономиката. Това заяви днес, 30 ноември 2016 г., командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков по време на публична лекция организирана от „Атлантическия клуб”.

„Участвах в довършването на RfP, защото поех командването на ВВС в началото на октомври, а документа бе разработен от специалисти от ВВС преди това. Документът бе даден за съгласуване в МО и беше минал през Съвет по отбрана. Той беше върнат на ВВС за допълване и доработка. Но в никакъв случай не съм правил корекции в критериите, които екипа от експерти на ВВС бяха разработили. Аз прегледах тези критерии и документа като цяло и прецених, че всичко е разработено на много високо професионално ниво . Проектът дава пълна прозрачност, безпристрастност и балансирано разглеждане на всички оферти, които ще постъпят”, това заяви генерал-майор Стойков по време на лекцията.

С това явно командирът на ВВС искаше да подчертае, че не е имало намеса в методиката за оценяне, след като тя е била изготвена от екипа воден от неговия предшественик генерал о.р. Румен Радев.

В средата на октомври се появи информация, че „Института по отбрана” воден от Тодор Тагарев са упражнявали сериозен натиск за пълна преработка на методиката на оценка и фактическата замяна на военно-техническите изисквания с чисто политически такива.

Стойков каза, че запитвания ще бъдат изпратени само до три страни, които са в предварително одобрения къс списък – Португалия с употребявани F-16, Италия с употребявани Eurofighter и Швеция с новопроизведени Gripen.

По време на лекцията си генерал Стойков каза, че проекта за придобиване на нов боен самолет предвижда покупката на 16 бройки многофункционални самолети, управляемо и неуправляемо въоръжение, оборудване за ролите, спомагателни системи за обучение и средства за наземно техническо и логистично обслужване. Бойният авиационен комплекс ще включва самолет, въоръжение, оборудване за ролите, система за планиране и анализ на мисиите и система за обучение.

„Инвестиционният проект ще се реализира на два етапа. Първият от 2018 до 2021 г. за придобиване на осем самолета или на по-голям брой, при финансова възможност. И вторият етап 2022 – 2023 г. за придобиване на още осем броя”, каза по време на лекцията си командира на ВВС.

След лекцията пред журналисти генерал Стойков, че бойната ни авиация трябва да разполага с достатъчно ресурси за поддръжка на бойно дежурство и към момента има техника, която осигурява тази задача.

„RfP-то което е подготвена и разработена от нас е изпратено за съгласуване в Министерство на икономиката. Документът вече е подписан от МО. От тук нататък очакваме да получим подписания документ и след това да го изпратим до страните от късия списък”, заяви генерал Стойков.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus