МО изпрати RfP за новия изтребител (обновена)Министерство на отбраната е изпратило днес, 9 декември 2016 г., Искането за предоставяне на предложения (RfP - Request for Proposal) до потенциалните доставчици на нов боен самолет за българските ВВС, които присъстват в т.нар. „къс списък“. С това фактически стартира същинската част на процеса за закупуване на нов изтребител. Информацията бе потвърдена за АЕРО от пресцентъра на МО днес в ранния следобед.

Искането за предоставяне на предложения е било разписано от двамата ресорни министри в оставка – на отбраната Николай Ненчев и на икономиката Божидар Лукарски. След това е било фактически разпратено до посолствата на Италия, Португалия, САЩ и Швеция днес, 9 декември. От МО уточниха, че документът съдържа класифицирана информация и няма да бъде публикуван публично.

Страните ще разполагат с три месеца, за да подготвят и представят своите оферти. В изпратения до тях документ, чийто обем надхвърля 200 страници, се съдържат всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания към новия изтребител, както и обективните критерии, математическите модели и методики, по които ще се направи избора.

България цели сключване на междудържавен договор за придобиването на нов боен самолет, затова и документът RfP е изпратен до държавите Италия, Португалия, САЩ и Швеция. Съответните правителствени агенции в тези страни, отговарящи за продажби на военни самолети за експорт, заедно с представител на компаниите произвеждащи съответните бойни самолети, ще изготвят офертите за МО на Р България.

След получаването на отговорите комисия ще оцени постъпилите оферти и ще ги класира. Предполага се, че това ще отнеме около месец – два. След обявяването на победителя ще започнат преговори с него за уточняване на съдържанието на финалния договор за придобиването на самолетите.

След подписването на договора той ще трябва да мине през процес на ратификация от Министерски съвет и Народното събрание, с последващото му обнародване в „Държавен вестник“. Едва след това той ще влезе в сила и ще може да се изпълнява. Оптимистично е да се очаква, че всички тези процеси могат да приключат в рамките на 2017 г., но е по-вероятно договорът да влезе в сила някъде през 2018 г.

От Португалия и САЩ се очаква отговор за доставка на употребявани многоцелеви изтребители F-16 модернизирани до стандарта MLU. Самолетите F-16A/B block 15 ще бъдат доставени от САЩ, където са на дългосрочно съхранение, след което ще бъдат ремонтирани и модернизирани в португалския авиоремонтен завод OGMA. Логистичният пакет ще бъде доставен нов от Съединените щати, по същия начин, както се процедираше в Румъния.

Италия ще предостави оферта за употребявани изтребители Eurofighter Typhoon Trance 1. Машините са произведени преди около 8 – 10 години.

Единствената новопроизведена опция са шведските Saab Gripen C/D.

България е отделила 1,5 млрд. лева за покупката на минимум осем многоцелеви изтребителя, а при налични финансови ресурси и на още самолети. МО иска да придобие общо 16 нови изтребителя, като програмата за това ще бъде разделена на два етапа. Първият трябва да се реализира между 2018 и 2021 г., за който и са отпуснати въпросните 1,5 млрд. лева. Вторият етап трябва да стане факт през 2022 – 2023 г.

С бюджета от 1,5 млрд. лева трябва да се купят не само бойните самолети, но и въоръжение за тях, самолетообслужваща техника, спомагателно оборудване за обучение, системи за планиране и анализ на мисиите, обучение за летателен и технически състав и други стоки и услуги.

По-рано днес в деловодството на Народното събрание бе заведен писменият отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски във връзка със зададен към него въпрос относно развитието на проекта за придобиване на нов боен самолет и ролята в този процес на Министерство на икономиката.

Ето какво се казва в отговора на министър Лукарски:

„В края на месец октомври 2016 г. (периода 21 – 26 октомври) експерти от Министерство на икономиката (МИ) и Министерство на отбраната (МО) в различни формати, обсъдиха и изготвиха частта „Индустриално сътрудничество” от Искането за предоставяне на предложение (RfP) по проекта за инвестиционен разход „Придобиван на нов тип боен самолет”. На 17 ноември 2016 г., след преминаването на необходимите административни процедури, МО изпрати в МИ цялостния вариант на Искането за предложение, за полагане на подпис от страна на министъра на икономиката относно частта „Индустриално сътрудничество”. МИ изпрати обратно, по надлежен ред, документа в МО с искане да бъдат внесени съществено необходима корекция в текстта на частта „Индустриално сътрудничество”.

Коригираният окончателен вариант на Искането за предоставяне на информация е надлежно подписано от страна на МИ и върнато в МО, за да се пристъпи към неговото изпращане до държави посочени в одобрения от Народното събрание проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”.

Миналата седмица министър Ненчев, в свой отговор на парламентарен въпрос, заяви че от страна на МО е свършено всичко необходимо за изпращането на RfP за придобиване на новия изтребител, но се чака още подписа на икономическия министър.

Министър Лукарски все пак е разписал документа в началото на тази седмица, което е и стартирало фактическото му изпращане.

В последните месеци министър Ненчев даваше разнородни сигнали за изпращането на RfP, като дори в средата на ноември заяви, че би могъл да изпрати документа практически веднага, но иска преди това да се мине през широко обществено обсъждане.

Вместо това, политическото ръководство на МО реши в спешен порядък да изпраща RfP, което става в последните седмици на управлението на кабинета “Борисов 2”.
Припомняме, че през октомври 2015 г., след оставката на тогавашния командир на ВВС генерал Румен Радев, бе обявено, че ще бъдат отделени пари за стартиране на проекта за придобиване на нов боен самолет. Инвестиционният проект бе одобрен от Министерски съвет на 30 март 2016 г. и мина през гласуване в Народното събрание на 2 юни.

Коментари

blog comments powered by Disqus