Министър Ненчев се сдоби с окончателно обвинение за поддръжката на МиГ-29Софийска градска прокуратура (СГП) предяви, днес 5 януари 2017 г., окончателно обвинение на министъра на отбраната Николай Ненчев за престъпление по служба, свързано с неосигуряване на техническа поддръжка за изтребителите МиГ-29. Това съобщиха оттам.

В хода на разследването на СГП са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние, осъществяващо признаците на престъпление по служба, извършено в периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. от министъра на отбраната.

В този период от Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата.

Едва на 30 март 2016 г. Министерски съвет одобри инвестиционния разход за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, което и позволи реално на МО да пренасочва пари за поддръжката на изтребителя. Точно заради наличието на въпросния проект правителството отпусна малко под 69 млн. лева за покупка на двигатели, КСА и други резервни части и консумативи.

Въпросният проект за инвестиционен разход е трябвало да бъде одобрен доста по-рано, но е бил бавен по неясни причини от политическото ръководство на МО.

На 23 ноември 2016 г. Прокуратурата обяви, че обвинява министър Ненчев в престъпление по служба за укритите готови договори с РСК МиГ за поддръжка на българските изтребители МиГ-29.

Така днес на Николай Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление – с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Цитираният от Прокуратурата член от Наказателния кодекс се отнася именно за престъпления по служба, при които длъжностно лице с действия или бездействия причинява вреди и вредни последици. Алинея 3 разглежда особено тежки случаи, които предполагат наказание от три до десет години затвор.

В момента разследването се предявява на Николай Ненчев. Софийска градска прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.

Коментари

blog comments powered by Disqus