Крайният срок за подаване на оферти за концесиониране на софийското летище е отново удълженСрокът за получаване на оферти за концесията на летище София се удължава до 17 часа на 19 май 2017 г., като така срокът се удължава за четвърти път. Това съобщиха от Министерството на транспорта.

Отварянето на офертите ще се състои на 22 май 2017 г. от 11 часа.

Процедурата за отдаване на концесия се отлага за четвърти път път. Първоначално тя бе 20 октомври 2016 г., след което стана 18 ноември и после 14 декември 2016 г.

На 19 ноември миналата година срокът бе променен на 31 януари 2017 г. Аргументът на транспортния министър Ивайло Московски тогава беше, че това се прави в рамките на закона, след като има писмено заявление от летищния оператор на Манчестър, който е поискал удължаване на срока.

Правителството в оставка поиска процедурата да се гледа при ново правителство и нов президент. От ГЕРБ обаче са категорични, че концесията е единственият начин, по който бихме могли да се оздрави БДЖ. По същото време БСП поиска изцяло да спре процедурата за концесия на Летище София.

Процедурата за концесията на летище София е за 35 години и беше гласувана от Министерски съвет на 20 май 2016 г. Очакваната финансова полза за държавата за целия ѝ 35-годишен период е 2.676 млрд. лв., а минималната годишна такса не може да е под 9.9 млн. лв. От кандидатите се изисква да направят и инвестиции в аерогарата, за поне 306 млн. лв. Основната идея обаче е да има първоначално концесионно плащане от минимум 550 млн. лв. без ДДС, което да се използва за покриване на задълженията на БДЖ към своите фирми кредитори.

Коментари

blog comments powered by Disqus