Авионамс отново е държавна собственостАвиоремонтният завод „Авионамс” отново става държавна собственост, като това ще стане факт до петък, 27 януари 2017 г. Това съобщава седмичникът „Капитал”.

Срещу 28.9 млн. лв. "Държавната консолидационна компания" (ДКК) ще придобие акциите до петък, след като съдебният спор за продажбата приключи окончателно. До "национализацията" се стигна, след като преди осем месеца акциите на "Хедж инвестмънт България", която държеше почти 100% от дружеството, бяха предложени от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради необслужван кредит. За купувач беше обявена Държавната консолидационна компания (ДКК), която предложи 28.9 млн. лв. за пакета.

Продажбата беше обжалвана от мажоритарния собственик, но това не попречи на премиера в оставка Бойко Борисов на няколко пъти да се похвали, че "си върнахме "Авионамс". По ирония сделката реално става факт едва в последните дни на правителството.

През юни 2016 г. Софийският градски съд (СГС) образува дело по жалба на "Хедж инвестмънт България" срещу действията на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който организира продажбата. Компанията, за която се смята че е в орбитата собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, продължи да обжалва и отделните стъпки на процедурата, което проточи целия казус. В края на ноември СГС отхвърли жалбата на "Хедж инвестмънт" срещу прехвърлянето на акциите му на ДКК, но предвиди двуседмичен срок за обжалване на по-горна инстанция. Справка в регистъра на СГС показва, че преди броени дни магистратите са допуснали поправка на "очевидна фактическа грешка", която предвижда, че решението по случая е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Решението влезе в сила. Поисках книгата на акционерите, за бъде записано прехвърлянето. Предполагам, че то ще е факт до края на седмицата", коментира частният съдебен изпълнител Стоян Якимов за "Капитал".

Акциите на "Хедж инвестмънт" в "Авионамс" бяха предложени на търг миналата пролет по искане на синдиците на КТБ заради необслужван дълг на дружеството от 35,1 млн. лв. Пакетът от общо 2 090 719 акции (99.97% от капитала) се продаваше на минимална цена от 28,9 млн. лв. Точно толкова предложи и ДКК. С надежда да запази контрола си в търга тогава участва и мажоритарният собственик и дори предложи по-висока цена – близо 40 млн. лв. Компанията обаче беше изключена от надпреварата, тъй като не внесе необходимия депозит.

Пловдивският авиоремонтен завод (тогава "Терем – Георги Бенковски") беше частично приватизиран през 2008 г. Тогава държавата продаде 66% от акциите му за 51,45 млн. лева. През 2012 г. оставащото държавно участие от 34% от акциите в дружеството са продадени за 8,9 млн. лева.

Коментари

blog comments powered by Disqus