„Авионамс” ще поеме ремонта на всички български военни самолети и вертолетиЦялата летателна техника на българската армия, включително и изтребителите МиГ-29, ще бъдат ремонтирани в държавното предприятие "Авионамс". Това ще стане след получаване на съответните разрешения от руска страна, съобщи Министерството на икономиката, цитирано от сайта Mediapool.

В петък, 10 февруари 2017 г., министърът на икономиката Теодор Седларски е имал работно посещение в "Авионамс". На срещата е било обсъдено изпълнението на поръчката за ремонт на вертолети.

Решено е било да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната, така че да бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ-29, да бъдат ремонтирани на територията на завода след получаванe на съответните разрешения от руска страна.

Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с руската компания "РСК МиГ" и съответните структури в Руската федерация.

"Авионамс" е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили, се твърди в съобщението на икономическото министерство.

В момента държавното дружество разполага със съответните сертификати, издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.

Идеята „Авионамс” да поеме ремонта на изтребителите МиГ-29 бе лансирана преди повече от година от бившия премиер Бойко Борисов, когато той обяви намерението на правителството да национализира авиоремонтния завод. В последствие бившият военен министър Николай Ненчев използва идеята и за оправдание за фактическия провал на плановете за прехвърляне на ремонта на българските МиГ-29 в полските авиоремонтни предприятия.

Поради съдебно дело процесът на национализация се проточи до края на януари.

В момента дружеството изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети Ми-17, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA. Машините са на афганистанската армия.
Министърът на икономиката гарантира подкрепата на държавата за развитие на "Авионамс" и осигуряването на финансов ресурс, чрез който да се финализира изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО.

Не е ясно как тези планове ще кореспондират с плановете за развитие на въоръжените сили. Според тях МиГ-29 ще се експлоатира до около 2022 г., когато трябва да бъде заменен от нов многоцелев изтребител. Така финансовите измерения на инвестицията за развръщане на ремонтни мощности за следващите пет – шест години са спорни.

Също така е неясно дали въобще е възможно поддръжката на всички типове на въоръжение във ВВС да става в „Авионамс”.

Коментари

blog comments powered by Disqus