РСК „МиГ” се похвали с договор за поддръжка на българските МиГ-29, от МО отрекохаГенералният директор на РСК „МиГ” Иля Тарасенко, цитиран от ТАСС, се похвали, че компанията му има сключени договори с България за поддръжката на МиГ-29. По-късно от българското Министерство на отбраната отрекоха да има договори с руската компания.

„България не се е отказала от ремонта на нашите самолети. В края на миналата година ние подписахме редица договори с ВВС на България. Така, че с тях си сътрудничим”, заявява Тарасенко по време на авиосалона „Aero India – 2017”.

В новината си руската информационна агенция ТАСС обобщава отказа на бившия военен министър Николай Ненчев, договорът с Полша за ремонт на шест двигателя РД-33 и последвалите обвинения в Ненчев за скритите договори с РСК „МиГ”.

От българското МО побързаха да отрекат новината, като разпространиха съобщение за медиите, като в него подчертават следното:

„В края на 2016 г. Министерството на отбраната не е подписвало договор с руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ за ремонт на български самолети МиГ-29, които са на въоръжение във Военновъздушните ни сили.”

От МО уточняват още, че в края на 2016 г. са сключени три договора за поддръжката на МиГ-29 – за доставката на 10 двигателя РД-33, седем КСА-2 и за доставка на части и консумативи. Първите два договора са спечелени от българската компания „Авиостарт” ООД, а последната от украинската „Укринмаш”.

Формално, от МО са прави, като заявяват, че няма сключени договори с РСК „МиГ”. В също време изказването на Тарасенко може да се възприема, като заявление, че руската военна индустрия продължава да работи с България за поддръжката на МиГ-29. В този случай изказването му е коректно.

Както може да се види от документите по търговете, които „Авиостарт” ООД печели, българската компания е фактически посредник между българското МО и руски компании, които реално ще извършат работата. В случая с доставката на мотори РД-33 това е ОАО „Московское машиностроительное предприятие имени В. В. Чернышёва”, а за доставката на КСА-2 това е ОАО „Красный Октябрь”.

Не трябва да се пропуска и факта, че в последните над 10 години „Авиостарт” ООД е фактически представител на РСК „МиГ” у нас по изпълнение на съществуващите договори и подготовката на нови.

Трябва да се отбележи, че вчера, 14 февруари 2017 г., служебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че дава над 100 обществени поръчки на Прокуратурата, заради констатирани съмнения за законността им. Много вероятно и двете поръчки за МиГ-29 да са вътре, особено предвид спешния характер на прякото договаряне, при което бяха реализирани и постигнатите договорености.

Коментари

blog comments powered by Disqus