Съвместен „ер полисинг” с Италия?Подготвя се съвместно изпълняване на мисията „ер полисинг” с Италия. С такова заглавие излиза официоза на МО „Българска армия”, като цитира изказване на служебния военен министър Стефан Янев по време на срещата на военните министри на НАТО, която се проведе през тази седмица.

Допълнена с официална информация от МО.

„Говорихме за детайли по предстоящото и пристигане и разполагане в България на италиански контингент на техните военновъздушни сили, които заедно с нашите военновъздушни сили ще изпълняват съвместно задачата по въздушен суверенитет „ер полисинг”, заявява министър Янев, след срещата си със своя италиански колега Роберта Пиноти.

Янев и Пиноти са подписали „Спогодба между министерство на отбраната на Република България и министерство на отбраната на Италианската Република за военно сътрудничество“, с която се определят рамките за сътрудничество в областта на отбраната и военните отношения между двете страни в сфери от взаимен интерес. Настоящата спогодба отменя подписаното през 1999 година споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, отчитайки новите реалности в резултат на пълноправното членство на страната ни в НАТО и ЕС.

Източници на АЕРО заявяват, че действително се подготвя такова съвместно дежурство, като дори през януари делегация от италианските ВВС е посетила авиобаза Граф Игнатиево по тази тема.

От Министерството на отбраната заявиха за АЕРО, че действително се водят разговори между българската и италианската страна за съвместен "ер полисинг", но не могат да предоставят по-голяма конкретика на дадения етап.

На 5 февруари 2016 г. Народното събрание прие промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволиха на съюзнически ВВС да изпълняват задачи по „ер полисинг” над България. Това стана повод за сериозни полемики, като тогавашният командир на ВВС и настоящ президент Румен Радев се изказваше твърдо против формулираните промени, тъй като те не гарантираха водеща роля на българските военновъздушни сили.

До момента единственият случай, когато се изпълняваше съвместен „ер полисинг” с ВВС на друга страна от НАТО бе в периода 9 – 16 септември 2016 г., когато в авиобаза Граф Игнатиево се пребазираха четири изтребителя F-15C от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ.

През есента на миналата година се подготвяше и съвместен „ер полисинг” с Полша, като преговорите за това бяха доста напреднали. Страната ни трябваше да заплаща разходите на полската страна. Тогавашното политическо ръководство на МО набързо замете това, тъй като идваха избори, а Румен Радев напусна ВВС иманно с мотив, че не е съгласен страната ни да плаща за това друг да охранява небето ни.

Коментари

blog comments powered by Disqus