Тръгна делото за поддръжката на МиГ-29 срещу НенчевДнес, 22 февруари 2017 г., бе даден ход на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев във връзка с поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Ненчев е обвиняем за престъпления по служба.

Защитата на Ненчев в лицето на адвокат Петър Божков поиска да не се дава ход на делото докато тече кампанията за парламентарните избори, защото бившият министър е водач на листа и председател на партия. В съдебната зала обаче не пристигна другият защитник на обвиняемия - Радан Кънев.

От своя страна прокуратурата оспори тезата на защитата и заяви, че участието на Ненчев в изборите не е пречка за съдебния процес, защото той е привлечен като обвиняем преди регистрацията си в листите.

В залата присъстват повечето свидетели, призовани по делото, включително и бившите началници на отбраната Константин Попов и Румен Николов, бившите заместник-министри на отбраната Десислава Йосифова и Димитър Кюмюрджиев и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев. Президентът Румен Радев ще бъде призован на следващото заседание.

Заради класифицираната информация в делото, то ще се води при закрити врати.

„Чух няколко пъти в обвинителния акт, че съм накърнил интересите на Русия и РСК „МиГ”, което е твърде странно. Имам чувството, че ме обвинява руски, а не български прокурор”, каза Ненчев.

Според бившия министър на отбраната договора с Полша е сключен заради препоръка на тогавашния командир на ВВС и настощят президент Румен Радев. С това той за пореден път заявява, че е съден за сключването на договор за ремонт на двигатели РД-33 в полските авиоремонтни заводи WZL-2.

Всъщност Ненчев е обвинен в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък - член 282, алинея 3, във връзка с алинея 2, във връзка с алинея 1, връзка с член 26, алинея 1 от Наказателния кодекс.

За времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

На 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат (КСА -2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни от „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Ако бъде осъден Николай Ненчев може да получи присъда от три до 10 години затвор. Следващото заседание е на 12 април.

Коментари

blog comments powered by Disqus