Министър Янев: Концепцията за съвместен „ер полисинг” е финансово дълбоко погрешнаСлужебният министър на отбраната Стефан Янев заяви, че концепцията която България е приела за съвместни операции по „ер полисинг” е дълбоко погрешна в своята финансова част, тъй като ни задължава с непосилни суми, които могат да достигнат 48 млн. лева годишно. Това заяви той днес, 23 февруари 2017 г., по време на редовна пресконференция.

„Финансовата част включва разходите за горива, поддръжка на самолетите, настаняване на чуждите контингенти и предоставяне на други базистни услуги. Февруари месец миналата година концепцията в този ѝ вид е изпратена в НАТО. България започва да преговаря с Полша и заместник-министъра на отбраната по онова време Кюмюрджиев ѝ изпраща въпросната концепция”, обясни министър Янев.

По думите на военния министър, така договорените условия с Полша биха ни стрували между 2 и 4 млн. лева месечно, което е непосилно за България. Според Янев концепцията за съвместен „ер полисинг” е дълбоко погрешна в нейната финансова част, която гарантира пълното поемане на абсолютно всички разходи на другата страна.

Янев даде и друга важна информация – концепцията е преминала през Съвет по отбраната (където председател е бил тогавашният началник на отбраната генерал о.р. Константин Попов) и след това е разписана от бившия военен министър Николай Ненчев.

„Истински скандал е възникнал, когато в авиобаза Граф Игнатиево идва полска група и директно започва да пита – къде ни е горивото, къде са ни картите с пари, къде са ни хотелите, къде са ни SIM картите? И те питат с право, защото точно така са разписани нещата в концепцията, но в същото време пари за такива неща няма отделени”, разказва още министър Янев.

Служебният военен министър каза, че в момента е поставена задача на Щаба по отбраната и правно-нормативната дирекция в МО да се намери решение за денонсиране на финансовата част на концепцията.

„За съжаление вече сме подали този документ, такъв какъвто е, в НАТО. По-голяма част от държавите подхождат с разбиране към нас, но в случая с Полша се е получило едно развитие и трябват дипломатически усилия за да преодолеем очакванията им”, заявява министър Янев.

Служебният министър на отбраната реши да повдигне завесата на един от най-пазените тайни на предишното политическо ръководство на МО – концепцията за съвместен „ер полисинг”, според която България трябва да плаща всички разходи на съюзните държави идващи да изпълняват задачата, както и напредналите преговори с Полша по темата.

Трябва да се припомни, че президентът Радев, докато бе командир на ВВС, многократно обръщаше внимание на този факт. Заплащането бе и основен мотив в рапорта му за напускане на въоръжените сили. Радев тогава многократно даваше пример с Румъния, където също бе приета концепция за съвместен „ер полисинг”, но страната отказа да поема каквито и да е било разходи на гостуващите страни.

Абсурдите продължават! Продължава да се заблуждава българския народ. Аз винаги съм бил открит и честен и не съм криел моята евроатлантическа ориентация. Този въпрос за съвместната охрана на въздушното ни пространство бе решен от Народното събрание с много голямо мнозинство. Всеки конкретен случай се договаря с всяка отделна страна. Имаше предложение от Полша, които казаха че биха искали да поемем храната и нощувките”, това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV днес, във връзка с разкритията на служебния министър Янев.

Когато водещата поиска директен коментар от Ненчев във връзка с изнесените факти и дали е обещавал въпросните суми на Полша, бившият министър на отбраната заяви:

„Няма да отговарям! Няма как тези хора да не признаят, че се работи директно срещу българския национален интерес. И това е факт! Какви 12 милиона? В решението на Народното събрание ясно е записано, че във всеки конкретен случай ние договаряме конкретните параметри”, отговори нервно Ненчев.

Ненчев вероятно добре знае, че подписът му стои под въпросната концепция, която е изпратена на Полша през февруари 2016 г. и по която е щяло да се работи, ако не бяха политическите сътресения през есента на миналата година. Вероятно ако бившият военен министър продължи да настоява на своята алтернативна трактовка на събитията ще се стигне до показване на концепцията и подписите под нея.

Министър Янев информира днес и че през лятото с Италия може да се проведе съвместен „ер полисинг”, като това ще стане напълно безплатно за нас. Военният министър каза още, че се прави всичко възможно доставките на двигателите РД-33 и КСА-2 от Русия да бъдат извършвани в срок. Първите два мотора ще бъдат доставени до края на април.

Коментари

blog comments powered by Disqus