ВВС отново в помощ при трансплантацияНа 23 февруари 2017 г. беше получено искане от Министерството на здравеопазването за използване на военнотранспортен самолет от състава на Военновъздушните сили за осигуряване на въздушен транспорт с цел транспортиране на донор и съпровождащ го медицински екип от Горна Оряховица до София. Това съобщават от ВВС.

В 17,02 часа дежурните сили и средства за аварийно-спасително осигуряване на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна бяха оповесетени. В 18,15 часа командирът на екипажа майор Георги Стоименов докладва за готовност за изпълнение на полета. В 19,38 часа самолет C-27J Spartan излетя от летище София, като на борда му се намираше и медицински екип на СБАЛССЗ „Света Екатерина“. Задачата беше изпълнена успешно и в 22,18 часа самолетът каца обратно на летище София.

Помощник-командир на самолета беше подполковник Лазарин Лазаров, а борден инженер капитан Огнян Лидански. Военнослужещите изпълниха полета при строго спазване мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност от военни въздухоплавателни средства на Военновъздушните сили на Република България.

Коментари

blog comments powered by Disqus