НВИМ и пловдивският кмет обсъдиха преместването на авиационния музейНапредъка на проекта по преместване на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив обсъдиха на среща кметът Иван Тотев, Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, Рада Банялиева, директор на Музей на Авиацията в Крумово, Амелия Гешева, заместник-кмет "Култура и туризъм" и Кирил Велчев, изпълнителен директор в ОФ "Пловдив 2019". Това съобщава сайта Plovdiv24.bg.

Община Пловдив, фондация Пловдив 2019 и Националният военноисторически музей с филиал "Музей на авиацията" - Крумово си подават ръка заедно да работят по съвместни проекти по социализация на музея и привличане на разнообразна аудитория, предимно деца, съобщава пловдивският сайт.

През 2016 г. теренът, където ще се помещава Музеят на авиацията в Пловдив, беше прехвърлен от Министерството на отбраната за управление от Националния военноисторически музей.

"Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард "Освобождение" срещу Мебелна къща", съобщи кметът Иван Тотев.

В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за привличане на финансиране чрез оперативни програми както и други допълнителни източници освен държавния бюджет.

"Целта е бъдещият музей да се превърне в една от атракциите, както и да стане част от туристическия маршрут на Пловдив", посочи кметът. Той припомни, че администрацията направи първите стъпки по осигуряване на достъпност до музея чрез изграждане на улица "Цветан Лазаров" в район "Тракия".

Според Рада Банялиева значително ще се увеличат ентусиастите, които искат да видят как се реставрират самолети на живо, защото няма много градове в света, които да могат да се похвалят с наличието на подобен музей. През 2019 г. Музеят на авиацията ще бъде част от програмата на Европейска столица на културата.

Въпреки бодрите изказвания, за сега няма отделен бюджет за реалното преместване на музея и изграждане на нови сгради за експозицията му. По-рано се споменаваха цифри от порядъка на 3 до 15 млн. лева, като необходима за преместването, като пловдивската община смята да участва с около 250 000 лв.

Коментари

blog comments powered by Disqus