Пламен Станчев: Летището се управлява катастрофалноНовият стар директор на Летище София ЕАД Пламен Станчев обяви на пресконференция проведена днес, 9 март 2017 г., че столичното летище се управлява катастрофално, а атаките срещу него са безпочвени.

По думите на Станчев има видима диспропорция между броя преминали пътници и приходите. Според него не може при 2 млн. пътника нетната печалба да бъде 20 млн. лв. и при почти 5 млн. пътника печалбата да бъде 5 млн. лв и даде за пример концесионираните летища Варна и Бургас. Те работят с персонал под 1000 души, а Летище София - с 2400 души и въпреки това нетната печалба на Варна и Бургас за последните години е около 30 млн. лв., докато тази на Летище София за последните години е катастрофална.

Директорът на столичното летище заяви, че нормалната норма на печалба в тази дейност е между 25 - 30% от приходите, при летище София тя била едва 4,89%. За миналата година държавното дружество има приходи от 131 млн. лв. и печалба от 9.6 млн. лв. според последния отчет, а за предходната финансовият резултат е 5,5 млн. лв. при постъпления от 118 млн. лв.
Над 59 млн. лв. са несъбраните задължения на националния превозвач България ер към Летище София, обяви още Станчев. През август 2010 г. задълженията са били 23 млн. лв., обясни той.

През лятото на 2016 г. бившият директор Христо Щерионов оповести, че "България ер" дължи 47.2 млн. лв. на летището. Така излиза, че вместо да се свиват, неплатените такси на авиокомпанията от групата на "Химимпорт" растат.

Станчев разкритикува предишното ръководство, че е позволило държавната компания да загуби сериозен дял от наземното обслужване на пътниците на аеропорта, където работят още три частни компании за наземно обслужване. Въпреки че към тях мигрирали много от авиокомпаниите, Летище София вложило 8,8 млн. лв. за специализирана техника за тази услуга.

Друг необоснован разход за 10 млн. лв. бил заложен за втора скоростна пътека за рулиране, която, по думите на Станчев, е абсолютно нерентабилна и може да се замени с по-гъвкава слот-координация на полетите. Сега той смята да пренасочи тази инвестиция за разширение на Терминал 2 с допълнителни ескалатори и пренареждане на чекинг гишетата.

Станчев изнесе и данни за съмнителни обществени поръчки и спорни кадрови назначения.

Пламен Станчев, който бе директор на столичното летище от 2005 до 2010 г., заяви че не приема критиките по негов адрес и не се смята за политическо назначен. Той заяви, че след няколко прокурорски проверки и проверки на инспектората на транспортното министерство в крайна сметка са му съставени двадесетина акта за административни нарушения, като в съда са паднали всички без осем. А те са били на обща стойност 2600 лв., които Станчев вече е платил.

Коментари

blog comments powered by Disqus