Wizz Air стартира полети София – БратиславаНискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска полети от София до словашката столица Братислава. Това обявиха от авиокомпанията днес, 10 март 2017 г.

Полетите до Братислава ще започнат да се изпълняват от 30 юни 2017 г., като билетите вече са в продажба. Те ще бъдат четири пъти седмично в дните понеделник, сряда, петък и неделя.

Според авиокомпанията дестинацията ще има успех и заради близостта с Виена, което ще привлече и бизнес пътници. Въпреки, че Виена е една от най-предпочитаните дестинации от София до там няма нискотарифна линия, поради високите летищни такси на виенската аерогара.

От авиокомпанията съобщиха, че имат ръст от 25% на пътниците от и до България за миналата година, като общият им брой е 1,7 млн. Изчислението на превозвача за 10 години назад, откакто са на българския пазар, показва, че са превозили над 8 млн. души.

"В момента се чувстваме дискриминирани да оперираме от терминал, който не е добре оборудван, което удря по имиджа ни. В същото време, при еднакви цени, други участници на българския пазар се радват на много по-добри условия за пътниците. Винаги сме вярвали в честната конкуренция и искаме да се конкурираме на еднаква основа", заяви Тамара Валоа, цитирана от „Капитал”.

Тя допълни, че Wizz Air ще трябва да се обърне към Европейската комисия, ако Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" отхвърли и втората им жалба.

От миналата година Wizz Air е в сериозна конкуренция с най-голямата нискотарифна компания в Европа Ryanair. От началото на тази година ирландският конкурент има предимство пред Wizz Air на софийското летище. Ryanair започна да каца на новия терминал на летище София, като цените на двата терминала бяха изравнени. Така двете компании срещу еднакви цени предлагат различна услуга на пътниците.

В средата на ноември 2016 г. авиокомпанията подава жалба до ГД ГВА. Според нискотарифната авиокомпания не са спазени основните принципи на обвързаност с разходите, прозрачност и недискриминация при определянето им. Жалбата е отхвърлена. В началото на март Wizz Air съобщи, че е подало втора жалба срещу новата схема за начисляване на летищните такси

Коментари

blog comments powered by Disqus