МО получи три предложения за нов изтребителВ Министерството на отбраната днес, 13 март 2017 г., бяха отворени постъпилите предложения от участниците - Португалия с логистичен пакет от САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Това съобщиха от МО.

Крайният срок за получаване на предложенията бе 12,00 ч. на 13 март 2017 г. Всички поканени страни спазиха указания срок, съобщават от МО. Запитването за предоставяне на оферти (RFP) бе пуснато на 9 декември 2016 г. Поканените страни имаха три месеца за отговор.

Междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя Огнян Герджиков, отвори постъпилите предложения в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция. Работната група, с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, ще започне обобщаване, анализиране и оценка на отговорите от 14 март 2017 г.

В съобщението на МО не се казва кога междуведомствената работна група ще излезе с резултати от оценката на офертата. Според приетия през юни 2016 г. проект за инвестиционен разход това ще отнеме един месец, но не е ясно дали този свръхоптимистичен срок ще бъде спазен.

Тъй като се цели междудържавен договор, след като той бъде договорен трябва да бъде ратифициран от Народното събрание преди да влезе в сила.

МО ще оцени придобиването на употребявани F-16 MLU от Португалия с логистичен пакет от САЩ, употребявани Eurofighter Tranche 1 от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция.
В инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет е заложена покупката на осем многоцелеви изтребителя, които трябва да бъдат доставени в периода 2018 – 2020 г. Като втори етап след 2022 г. трябва да бъдат получени още осем бойни самолета.

Бюджетът на проекта е 1,5 млрд. лева и в него се включва доставка на бойните самолети, обучение на летателен и технически състав, въоръжение, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.

Коментари

blog comments powered by Disqus