Швеция даде оферта за новопроизведени изтребителиШвеция е подала изключително конкурентна оферта за новопроизведени изтребители Gripen C/D, напълно отговарящи на стандартите на НАТО. Това потвърди за АЕРО Даниел Боестад, вицепрезидент в Saab.

Вчера, 13 март 2017 г., в МО бяха отворени офертите на САЩ и Портигалия, предлагащи заедно употребявани F-16, Италия с употребявани Eurofighter и Швеция с нови Gripen C/D.

Боестад заяви още, че ако България поръча изтребители Gripen те могат да бъдат доставени на българските ВВС в кратък срок след подписването на договора.

Gripen е най-икономичният свръхзвуков изтребител, който е на въоръжение днес. Неговите разходи за един летателен час са ненадминати от гледна точка на икономичността, а разходите, свързани с поддръжката на изтребителите Gripen за целия им жизнен цикъл, са лесно предвидими, отбелязва още вицепрезидентът на Saab.

Saab Gripen C/D е на въоръжение в Швеция, Южна Африка и Тайланд, както и в страните членки на НАТО Чехия и Унгария. Бразилия е договорила Gripen E/F, като се водят и сериозни преговори със Словакия, където изтребителят бе фактически селектиран, но няма финален договор. Тече маркетингова кампания за продажбата на Gripen C/D и в Хърватска.

Коментари

blog comments powered by Disqus