Генерал Лалов: Извършваме „ер полисинг” в условия на недостигКомандирът на 3-та авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов дава интервю за официалния вестник на МО „Българска армия”. В него той говори за сериозните трудности, които поверената му база среща при извършване на ежедневните си задачи, за състоянието на летателния състав и надеждите свързани с придобиването на нов изтребител. Публикуваме интервюто с минимална редакторска намеса.

– Господин бригаден генерал, има ли промяна в натовареността на летците, носещи дежурство по „ер полисинг”?
– Общо взето, от предишния празник на базата досега, няма съществена промяна, макар че успяхме миналата година да подготвим за дежурство четирима нови летци, но не за всички условия. Летците, които носят дежурство нощем в сложни условия фактически са най-натоварени. Трябва да увеличим тяхната бройка, за да им се осигури и ритмична летателна дейност, и почивка, и дежурства.

– Има ли напуснали от тези подготвени летци?
– За щастие през изминалата година няма напуснали от тези летци, въпреки че по-голямата част от тях са навършили годините за пенсиониране. Засега „старите мохикани” остават на служба, продължават да летят и да носят бойно дежурство. За сравнение с предишните години, когато едновременно напускаха по 5-6 души, сега няма такава индикация, което е много добре. Защото ресурсът на техниката не ни позволява да „вкарваме” бързо в строя други летци.

– През тази година планирате ли млади летци да бъдат подготвени за дежурство по „ер полисинг”?
– За съжаление, не се планира курс за приучване на МиГ-29 нито на млади, нито на по-подготвени летци, поради факта, че през тази година самолетите имат най-малко остатъчен ресурс. Имаме готовност за курс, при положение, че напуснат някои от подготвените, които имат планиран нальот. Или да бъдат приети във Военна академия. Тогава ще направим преразчет на силите, но към момента това не се очертава.

– Става въпрос за ресурсите на всички МиГ-29 ли?
– Да, ресурсът на всички самолети МиГ-29, с които в момента летим. Очакваме изпълнението на един договор, сключен миналата година, с който трябва да ни доставят двигатели и резервни части, но това ще стане от средата на годината. Дотогава не можем да разчитаме на повече ресурси.

– Миналата година работихте в условия на недостиг. А през тази година?
– Продължаваме да работим в условия на недостиг.

– А какво ще стане, ако по-интензивно се вдигат самолетите при бойното дежурство?
– Като се вдигат самолетите, ресурсът им намалява още повече. Затова ние сме отделили освен дежурни, и резервни самолети, с които не изпълняваме регулярни полети, а ги поддържаме само за вдигане по бойно дежурство. И се надяваме да не е толкова интензивно, колкото миналата година. Като обобщение – броят на летците, носещи бойно дежурство в момента е недостатъчен, за да може да им се осигури необходимата почивка след това. Те носят бойно дежурство, участват в регулярните полети, за да може да си поддържат подготовката, и това води до натрупване на много дни некомпенсиран извънреден труд.

– Наближавате ли количеството от 80 летателни часа?
– Още сме далече от тези часове. Те ще бъдат вдигнати, ако се реализира закупуването на нов изтребител и се поддържа МиГ-29 до въвеждането в строя на новия самолет.

– Продължавате да говорите за нов самолет?
– Да, говорим и очакваме проектът да се реализира. Даже вече сроковете наближават за отговор на искането на правителството за доставка. През този месец трябва да се проучат отговорите, защото има период, в който комисията ще разглежда предложенията. Доколкото знам, до средата на юли трябва да се вземе решение кой да бъде доставчикът. И да се започнат процедурите по сключването на договор, което също отнема доста време, тъй като той е много подробен.

– Нов изтребител ли очаквате?
– Предложението е изпратено за нов и за втора употреба, не мога да кажа какво решение ще вземе комисията. Иначе, естествено, всеки би желал самолетът да е нов.

– Какво предстои на авиобазата?
– Очакваме за започне тазгодишната традиционна летателна тренировка „Тракийски орел 2017”. Също така се готвим и за носене на съвместно бойно дежурство по „ер полисинг” със страни членки на НАТО, които са заявили, че могат да дойдат тук.

– Какво ще пожелаете на личния състав по случай празника на авиобазата – 17 март?
– За мен най-важното в базата е, че хората са изключителни професионалисти и са мотивирани да си вършат работата. И поради тази причина ние продължаваме с малко оставащия ресурс на авиационната техника да се справяме с поставените задачи, макар и много трудно. Пожеланието ми за 66-годишнината на базата е този личен състав да се съхрани, всички да бъдат живи и здрави, и техните семействата да продължават да ги търпят за дългите отсъствия от вкъщи. И да бъдат зарадвани за 67-годишнината на авиобазата с нов изтребител.

Коментари

blog comments powered by Disqus