Генерал Лалов: Започна подбора на специалисти за новия изтребителПо случай 66-тата годишнина на авиобаза Граф Игнатиево БТА публикува интервю с командира на базата бригаден генерал Иван Лалов. В него той говори за подготовката за придобиване на нов изтребител, за подготовката на младите летци и предстоящите събития за базата през 2017 г.

- На кого ще разчитате за новия изтребител?
- От летателния състав ще разчитаме определено – на по-опитните, защото такива са изискванията на всички производители на авиационна техника. Тъй като в цената е включено и обучението, те искат да обучават само опитни летци.
Първата група, която ще изпратим трябва да бъде от шестима летци с достатъчно нальот на изтребител. Това означава, че тук трябва да подготвим млади пилоти, които да носят дежурство на МиГ-29. На командирския сбор правихме именно тези разчети и това е приятно, защото гледаме в перспектива и нещата вървят към подобрение, стига процесът по сключването на договора и закупуването да вървят нормално. Това е едно много сериозно предизвикателство пред базата.
Отделно, във връзка с придобиването на новия изтребител се налагат и промени в инфраструктурата, тъй като всеки нов самолет ще има специални изисквания по съхранение, по хангар и ремонти. В момента се готвят, в зависимост от това какъв тип самолет ще бъде избран, планове за извършване на строителни дейности. Предстои една много сериозна допълнителна работа, която е извън ежедневната ни.
През всичкото това време ще продължаваме да участваме и да сме домакини на международни учения, ще носим бойно дежурство и ще трябва да се готвим и за новата задача. Това налага да отделим хора, което да се грижат за тези неща, а останалия състав ще се окаже по-натоварен с ежедневната дейност. Особено дежурните летци отново ще намалеят като бройка – като изпратим шестима да се обучават – няма да има възможност на тяхно място да подготвим повече от четирима.
Подготовката им на МиГ-29 ще започне в момента, в който договорът за нов изтребител стане факт, за да можем в много кратки срокове да ги вкараме в строя и подготвим за дежурства. Нямаме проблем с пилотите, които ще летят тук, а по-скоро с тези, които ще изпратим да се обучават, защото там им искат много часове на изтребител. За първата група ще осигурим подготвени хора, но за втората група ще се договаряме да свалят изискванията като часове нальот. Няма ресурс да ги направят на МиГ-29, тъй като той е разпределен между тези, които носят бойното дежурство и няма как да се дадат часове на един, а пък другия да остане.

- Колко летци се обучават в момента в Долна Митрополия?
- От Граф Игнатиево, в интензивната подготовка там, летят трима на L-39 и четирима на PC-9M. Двама от тях ще бъдат следващата резерва за приучване на МиГ-29, защото няма да можем да ги прехвърлим на новия изтребител. На нас ни се искаше да изберем млади хора, които да отидат на новия изтребител, но това оскъпява договора, тъй като срокът за обучение става много дълъг. Искат готови и опитни пилоти, за да ги прехвърлят на новия изтребител по-бързо.

- Каква е програмата на Авиобазата по отношение на ученията и съвместните тренировки?
- От 21 април започва първото за годината традиционни учение "Тракийски орел" с участието на американска ескадрила. То ще продължи до края на юни. През юли предстои следващото учение – "Тракийска звезда", което се провеждаше под наше домакинство, но тази година американците ще бъдат базирани в Румъния и ще идват тук да изпълняваме заедно задачите. В същото време ще има едно много голямо учение на Българската армия, което включва и стрелбите на Шабла. Този месец се оказва да бъде най-натоварен организационно и летателно, освен нормалната ни подготовка и носенето на дежурство по “eр pолисинг”.

- На какво ниво е комплектовката на авиобазата по отношение на личния състав?
- Ние сме в същото положение, в което е като цяло Българската армия. Все още при нас проблемът с вакантните места се явява при подразделенията за охрана на базата. Там има най-голямо текучество. Но като цяло в различните ескадрили има по-малко хора недокомплект, което не пречи на дейността. Но ако този некомплект, който е от порядъка на 100-110 човека, е от една ескадрила, това означава, че нея няма да я има. Това започва да се проявява в охранителната рота, където проблемът е ниската заплата, дежурствата започват да стават много заради малкото хора и няма време да им дам необходимите компенсации. Шофьорите са другия проблем, защото сега "навън" се предлагат заплати 3-4 пъти по-високи от тези в базата.

- Как стои въпросът с летците и тесните специалисти?
- Сред последните млади летци от последните два випуска вече има и едно момиче. От 2015 г. са вече в интензивна летателна подготовка в Долна Митрополия, следващите чакат да се извърши подбор и да отидат и те там. Млади специалисти дойдоха в инженеро-техническия състав и в комуникационни, информационни и навигационни системи, които за около 6 месеца успяха да навлязат в дейностите и дават дежурства по осигуряване на полетите, което си е отговорна дейност. Базата са хората – няма ли хора – няма база. Съставът непрекъснато се подмладява, идват нови кадри и те са мотивирани и подготвени.

Коментари

blog comments powered by Disqus