Валидираха пощенска марка за 70-годишнината на Българската гражданска авиацияЗаместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров валидира пощенска марка на тема „70 години Българска гражданска авиация и 15 години Асоциация на българските авиокомпании“. Това стана днес, 22 март 2017 г., на летище София.

„Интересен исторически факт е, че българската гражданската авиация дължи своето възникване и развитие, именно на необходимостта от доставка на писма и колети“, каза по време на церемонията заместник-министърът.

Той припомни, че за начало на българската гражданската авиация се смята 1947 г., когато започват да се превозват по редовни линии пътници. Тогава се открива линията за въздушни съобщения София – Бургас.

По думите на заместник-министър Георги Тодоров, седемдесет години по-късно, България разполага с пет международни граждански летища. През 2016 г. през тях са обслужени над 9,5 милиона пътници, а 34 000 тона товари са натоварени и разтоварени. В авиационния сектор са заети хиляди висококвалифицирани експерти и служители.

Заместник-министър Георги Тодоров припомни, че през 2002 г., българските авиокомпании и Институтът по въздушен транспорт учредиха Асоциацията на българските авиокомпании.

„На организацията дължим консолидацията на бранша в годините на преход и свободен конкурентен пазар“, добави той.

Коментари

blog comments powered by Disqus